Фахівці назвали головні переваги раціону, багатого на клітковину

Дієта, багата на клітковину, популярна з багатьох причин. Вона сприяє схудненню, зменшує ризик розвитку діабету, а також корисна для травлення. Тепер нове дослідження показало, що люди, які щодня їли продукти з високим вмістом клітковини, мали менший ризик розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Згідно з дослідженням, опублікованим у Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, було встановлено, що вживання нездорової їжі, як випічка та шоколад, пов’язане з підвищеним ризиком ПТСР. Дослідження включало понад 27 000 учасників. Було встановлено, що кожен 20 учасник повідомляв про перенесене ПТСР. Ті, хто повідомляв про вживання їжі, багатої на клітковину, мали менше шансів на розвиток ПТСР, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Дослідники не впевнені, чи споживання клітковини насправді пов’язане із її захисним впливом на психічне здоров’я, чи на це можуть впливати інші фактори, такі як бідність, що впливає на доступ людей до поживної їжі. Однак існує ймовірність того, що вживання їжі, багатої на клітковину, може поліпшити зв’язок між кишечником і мозком, сказала Карен Девісон, дієтологічний епідеміолог і співавторка дослідження.

Такі продукти, як цільні зерна та овес, багаті на розчинну клітковину. Вони забезпечують поживою хороші бактерії в кишечнику і допомагають поліпшити флору кишечника. Здоровий кишечник важливий не лише для здоров’я тіла, але і для розуму, як показали дослідження.

Харчові волокна відіграють важливу роль у взаємозв’язку між кишечником та мозком. Коли організм переробляє клітковину, кишкові бактерії виділяють коротколанцюгові жирні кислоти – сполуки, які зменшують запалення в організмі. Попередні дослідження виявили, що коротколанцюгові жирні кислоти можуть покращити обмін речовин, а також імунітет.

Цільнозернові, овес, свіжі фрукти, бобові, горіхи, насіння та овочі – приклади продуктів, багатих на клітковину. Всі ці продукти є частиною здорової та поживної дієти, яка корисна для вашого фізичного, психічного та загального здоров’я. Нижче наведено ще деякі переваги дієти з високим вмістом клітковини:

Регулярне випорожнення кишечника: якщо у вас занадто часті запори, дієта, багата на клітковину, для вас обов’язкова. Вона полегшує дефекацію, тим самим запобігаючи запорам.

Допомагає контролювати рівень цукру в крові: продукти, багаті на клітковину, уповільнюють всмоктуванню цукру з кишечника, тим самим запобігаючи стрибкам рівня глюкози в крові. Дієта з високим вмістом клітковини також може знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Втрата ваги: багата на клітковину їжа дуже ситна. Вона допомагає швидко наїстись і змушує вас почуватися ситими довше. Вона також може допомогти знизити споживання калорій, що є ключовою вимогою для тих, хто намагається схуднути.

Знижує рівень холестерину: такі продукти, як овес, боби, насіння льону, допомагають зменшити рівень ліпопротеїдів низької щільності або шкідливого холестерину. Вони знижують загальний рівень холестерину в крові і, отже, можуть бути корисними і для вашого серця.

Важливо зазначити, що для зміцнення здоров’я потрібно збільшити споживання клітковини, але однозначно не перестаратися, оскільки це може призвести до надмірного утворення газів, здуття живота та спазмів кишечника. Клініка MayoClinic рекомендує чоловікам у віці до 50 років вживати 38 г клітковини на день; чоловікам у віці 51 рік і старше потрібно 30 г клітковини на день. Жінкам у віці до 50 років потрібно 25 г клітковини на день; жінкам у віці від 51 року рекомендується вживати 21 г клітковини на день.

Поділись


Новини партнерів