Чому слух погіршується з віком?

Старість призводить до багатьох змін у вашому здоров’ї та способі функціонування вашого тіла, які можуть ускладнити життя. Серед проблем, з якими стикаються люди похилого віку, втрата слуху залишається однією з найпомітніших. Проблеми зі слухом настільки широко поширені, що кожен другий дорослий у віці старше 65 років відчуває його погіршення. Вікові проблеми зі слухом не загрожують життю. Однак втрата слуху може потягти за собою цілий ряд інших проблем. Багато пацієнтів похилого віку, які страждають на прогресуючу втрату слуху, намагаються впоратися зі своїм повсякденним соціальним життям та переживають  депресію/тривогу через свою нездатність спілкуватися. Глухота може призвести до ізоляції людей похилого віку, через що зростає ризик деменції і депресії, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Вікова втрата слуху називається пресбікузом, і вона розвивається поступово поступово. Це обумовлено різними змінами у внутрішньому вусі, такими як зміна кровотоку у вусі, порушення роботи нервів, відповідальних за слух, пошкодження крихітних волосків (відповідальних за передачу звуку в мозок) у вухах, зміна структури внутрішнього вуха або зміна способу обробки мозком звуків та мовлення. Це також може бути спричинено іншими проблемами, такими як діабет, поганий кровообіг, куріння, тривалий вплив сильного шуму та вживання деяких ліків.

Ви можете помітити погіршення слуху у своїх старших родичів за такими ознаками:

  • Вони не розуміють, що ви кажете їм по телефону
  • Вони часто просять вас повторити, коли ви щось їм розповідаєте
  • Вони відчувають дзвін у вухах
  • Вони вмикають телевізор дуже гучно
  • У них виникають труднощі зі спілкуванням в шумних місцях

Для того, щоб впоратись із цією проблемою, перш за все потрібно звернутись до лікарів. Не потрібно соромитись того, що у вас проблеми зі слухом. Попросіть людей, які спілкуються з вами, говорити чіткіше та голосніше.

Якщо у вас проблеми зі слухом, краще негайно звернутися за консультацією до фахівця. Залежно від стану, його може діагностувати ваш сімейний лікар або отоларинголог (лікар вуха, носа та горла) або аудіолог, який може виявити та виміряти втрату слуху. За необхідності потрібно буде підібрати слуховий апарат.

І хоча запобігти віковій втраті слуху неможливо, ви можете вжити заходів, які дозволять уникнути погіршення стану. Зокрема, людям похилого віку, що мають проблеми зі слухом, варто триматись подалі від надто гучних звуків, якщо ж це не можливо, варто носити вушні затички.

Поділись


Новини партнерів