Дві ознаки у вашому роті, які можуть вказувати на дефіцит вітаміну В12

Вітамін В12 є важливим для здорової роботи організму, оскільки він необхідний для утворення червоних кров’яних тілець. Ознаки його дефіциту можуть розвиватися дуже повільно, тому діагностувати цей стан буває доволі важко. Є дві незвичні ознаки того, що рівень В12 у вас низький, і їх можна виявити в роті, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За словами медиків, якщо ви помічаєте виразки в роті, вони можуть бути наслідком дефіциту вітаміну B12. Вони, як правило, з’являються всередині рота, на щоках або губах – і навіть на язику. Ви можете мати більше однієї виразки одночасно, а їхні розміри можуть змінюватись.

Для того, щоб такі виразки загоїлись, потрібен певний час, але ви можете прискорити цей процес. Зокрема, якщо ви помітили у себе такі симптоми, перейдіть на зубну щітку з м’якою щетиною. Також варто уникати надто твердої їжі і пити холодні напої через соломинку.

Такі закуски, як сухарики та чіпси можуть травмувати шкіру, тому ліпше від них відмовитись.

Ще одним симптомом дефіциту В12 є глосит. Цей термін використовується для позначення запалення язика. Ви можете помітити, що язик змінив колір та форму. Також язик може набрякнути і з’являється біль.

Крім того, глосит може вплинути на вживання вами їжі та на мовлення.

Дослідження показали, що набряклий і запалений язик може бути ранньою ознакою дефіциту вітаміну В12. У дослідженні, проведеному Національною медичною бібліотекою США, Національним інститутом охорони здоров’я, було проаналізовано дефіцит вітаміну В12 та його ознаки, що з’являються в роті.

У дослідженні зазначалося: “Вже відомий зв’язок проявів у роті та дефіциту вітаміну В12”.

“Ознаки не характерні для дефіциту вітаміну В12, які однак, можуть допомогти виявити його, часто ігноруються, що призводить до затримок у діагностиці”.

Дослідження дійшло висновку, що існує міцний зв’язок між нестачею вітаміну В12 та пероральними змінами.

Поділись


Новини партнерів