Як запобігти появі каменів у нирках

Проблема каменів у нирках є доволі поширеною. І хоча вони не завдають серйозної шкоди, якщо їх вчасно виявити, завжди краще вживати профілактичних заходів, аніж потім витрачати ресурси на лікування, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Камені в нирках – це не що інше, як скупчення відходів. Ці тверді кристалоподібні відкладення можуть виникати в будь-якій частині сечовивідних шляхів – від нирок до сечового міхура. Якщо у вас є камені у нирках, ви можете відчувати сильний біль, але його можна вгамувати за допомогою правильної діагностики та знеболення.

Існує багато способів (у поєднанні з медичними рекомендаціями, звичайно) запобігання та боротьби з каменями в нирках. Ось декілька з них:

Збільште споживання кальцію. Всупереч уявленню, що саме кальцій стоїть за появою каменів у нирках, доведено, що при достатньому споживанні кальцію утворення каменів можна запобігти. Продукти, багаті на кальцій, такі як молоко, йогурти та сири, зв’язуються з оксалатами, запобігаючи їх засвоєнню.

Зменште споживання солі і тваринного білка. Зменште споживання натрію, зменшивши кількість кухонної солі, фаст фуду та оброблених продуктів, оскільки вони збільшують виведення кальцію через сечу. Крім того, пурини, що містяться в багатих на білки продуктах тваринного походження, призводять до появи сечокислих каменів. Отже, бажано стежити за споживанням тваринного білка.

Вживайте більше магнію. Магній є чудовим каталізатором для метаболічних реакцій та вироблення енергії у вашому тілі. Ключовим моментом є запобігання утворенню оксалату кальцію в нирках. Вживайте авокадо, тофу та бобові, щоб отримати достатню кількість (принаймні 420 мг/день) магнію. Щоб організм добре на нього реагував, вживайте продукти, багаті на магній, разом з продуктами, багатими на оксалати. Посилена присутність магнію знижує всмоктування оксалатів в кишечнику і тим самим запобігає появі каменів у нирках.

Вживайте більше лимонної кислоти. Відомо, що лимонна кислота, що міститься у таких фруктах, як лимони, апельсини та грейпфрут, запобігає утворенню оксалату кальцію в нирках. Вона зв’язується з кристалами кальцію і зупиняє збільшення каменів, виводячи ці кристали через сечу.

Зволожуйте організм. Дуже важливо підтримувати належний рівень вологи в тілі. Каменеутворюючі речовини у сечі розбавляються при значному споживанні рідини. Велика кількість води або рідини у вигляді соків, молока, супу та трав’яного чаю наполегливо рекомендується людям, які хочуть запобігти появі каменів у нирках. Однак уникайте газованої води, напоїв з великою кількістю цукру і штучних підсолоджувачів.

Поділись


Новини партнерів