Олія холодного віджиму проти рафінованої: що корисніше?

Коли мова йде про кулінарні олії, не вщухають суперечки про те, яка ж із них є найкориснішою. Люди вживають різні олії, від соняшникової до оливкової. Так само дискусія триває навколо користі рафінованої олії та олії холодного віджиму, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Рафінована олія може бути найбільш вживаним варіантом, але олії холодного віджиму зараз широко застосовуються людьми по всьому світу через довгий перелік їхніх корисних для здоров’я властивостей.

Рафіновані олії отримуються за допомогою сильного нагрівання. Також відомі як олії гарячого пресування, рафіновані олії виготовляють, спочатку очищаючи їх, дуже швидко обробляють, в процесі чого може вироблятись тепло аж до 200 °C, та використовуючи деякі хімічні речовини, що, нарешті, дає нам звичну для нас олію.

З іншого боку, олії холодного віджиму обробляють повільно. Під час цього процесу не виділяється тепло. Це також допомагає зберегти у них поживні речовини та аромат.

Олії холодного віджиму напевно корисніші за рафіновані. Більша частина поживних речовин рафінованої олії втрачається після впливу високих температур та хімічних речовин.

Зовсім інший випадок у олій холодного віджиму, які зберігають більшу частину поживних речовин завдяки тому, що виробляються без нагрівання та без хімічних речовин. Більшість олій холодного віджиму багаті на вітамін Е, який має протизапальні властивості, та на олеїнову кислоту, яка зміцнює ваш імунітет.

Кунжутна олія містить сезамол, який допомагає засвоювати вітамін Е. Сезамол також є ефективним антиоксидантом та природним протигрибковим засобом. Ця олія також багата на вітамін В12, вітамін В6 і має яскравий смак. Ви можете використовувати кунжутну олію для приготування їжі, але обов’язково контролюйте її кількість.

Кокосова олія холодного віджиму міститься кокозитол, природний рослинний спирт, який у великій кількості міститься в кокосовому горісі. Кокосова олія холодного віджиму підвищує рівень “хорошого” холестерину ЛПВЩ в організмі. Найкраще вона підходить для приготування страв на середній температурі, особливо для випічки.

Лляне олія багата на жирні кислоти омега-3. Вона підвищує швидкість метаболізму, полегшуючи спалювання жиру. Також вона покращує роботу нашої печінки. Олія допомагає організму виробляти енергію і значно зменшує затримку води в організмі людини.

Та переконайтеся, що ви ніколи не використовуєте олії холодного віджиму для смаження у фритюрі. Вплив високих температур на олію холодного віджиму може розщеплювати ненасичені жири, що в них містяться, роблячи їх небезпечними для споживання.

Поділись


Новини партнерів