Який тип вправ найкраще знижує артеріальний тиск

Якщо ви усвідомлюєте, що вам потрібно знизити показники артеріального тиску, чи маєте ви достатню мотивацію для роботи? Що, як це завдання не на стільки важке, як ви думали? Вчені з Університету Саскачевана, Канада, виявили, що вправи на розтяжку може зменшити показники артеріального тиску більш ефективно, ніж швидка ходьба. Доктор Філ Чілібек, співавтор дослідження, сказав: “Усі думають, що розтяжка – це просто розтягнення м’язів. Але коли ви розтягуєте м’язи, ви також розтягуєте всі кровоносні судини, що живлять м’язи, включаючи всі артерії”, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Доктор Чілібек пояснив: “Якщо ви зменшите ригідність артерій, зменшиться опір потоку крові”. По суті, це дозволяє знизити артеріальний тиск.

У восьмитижневому дослідженні взяли участь 40 літніх чоловіків та жінок, яким у середньому було по 61 року. Усі учасники мали підвищений артеріальний тиск або гіпертонію першої стадії, коли розпочалося дослідження.

На час дослідження добровольці були випадковим чином розділені на дві групи. Одна робила вправи на розтяжку протягом 30 хвилин на день, п’ять днів на тиждень.

Інша група стільки ж часу приділяла швидкій ходьбі.

Учасникам вимірювали артеріальний тиск сидячи, лежачи та протягом 24 годин за допомогою портативного монітора до і після випробування.

Розтягування м’язів призвело до більшого зниження артеріального тиску протягом усіх трьох типів вимірювань. Чілібек зазначив, що таке ж зниження показників артеріального тиску може спостерігатися і у тих, хто займається йогою. У зв’язку з холодною погодою на вулиці вихід на швидку прогулянку може бути менш привабливим для деяких людей. З іншого боку, розтяжку можна робити в комфорті власного будинку – тож це безпрограшне рішення.

В той же час, ті учасники, які займались швидкою ходьбою, втратили більше жиру та сантиметрів на талії.

“Я не хочу, щоб люди виходячи з результатів наших досліджень, і думали, що вони не повинні займатися якоюсь формою аеробної діяльності”, – додав доктор Чілібек. “Такі речі, як піші прогулянки, їзда на велосипеді чи катання на лижах, позитивно впливають на жирові запаси, рівень холестерину та рівень цукру в крові”.

Результати, опубліковані в Journal of Physical Activity and Health, свідчать про те, що розтяжка повинна бути частиною чіткого плану лікування пацієнтів з високим кров’яним тиском (тобто гіпертонією).

Поділись


Новини партнерів