Високий рівень цукру в крові може збільшити ризик деменції

Дослідники виявили, що люди з високим рівнем цукру в крові, включаючи людей із переддіабетичним станом, частіше стикаються з когнітивним спадом, якщо не вживають заходів для його контролю. За відсутності лікування це переростає в судинну деменцію. Дані про 500 000 осіб у віці 58 років були взяті з Британського біобанку. Ті учасники, у яких рівень цукру в крові залишався вищим за норму протягом 4 років, мали на 42% більше шансів зазнати зниження когнітивних функцій, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Якщо ж рівень цукру в крові перевищував норму протягом восьми років, ризик судинної деменції зростає вже на 54%.

Ці розрахунки залишились вірними навіть після поправок на інші фактори, як вік, матеріальний стан, куріння, ІМТ, серцево-судинне здоров’я.

Доктор Вікторія Гарфілд, провідна авторка дослідження, прокоментувала висновки: “Наше дослідження показує можливий зв’язок між високим рівнем цукру в крові – стан, який часто називають “переддіабетичним”- із вищими ризиками зниження когнітивних функцій та розвитку судинної деменції”.

Це дослідження було спостережним, тож воно могло лише виявити кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок. Але науковці вважають, що такий зв’язок може існувати, хоча для його підтвердження потрібно провести додаткові дослідження.

Це ж дослідження було опубліковано у рецензованому науковому журналі Diabetes, Obesity and Metabolism.

Воно підкреслює важливість ранньої діагностики для мінімізації довгострокових ризиків, пов’язаних з діабетом.

Факторами ризику переддіабетичного стану є зайва вага чи ожиріння, наявність такого стану у близьких родичів, високий кров’яний тиск, низький рівень холестерину ЛПВЩ або високий рівень тригліцеридів, вік понад 40 років, народження дитини вагою понад 4 кг. Для діагностики переддіабетичного стану радять здати аналіз на вміст цукру у плазмі крові натщесерце.

Поділись


Новини партнерів