Втрата ваги: чому не слід сідати на дієту?

Хоча багато хто вірить, що дієти допоможуть їм схуднути, експерти стверджують, що насправді вони може сильно вплинути на здоров’я та психічне самопочуття. Дієта може мати свої плюси, але вона не може бути позбавлена шкідливих та небезпечних побічних ефектів. Незалежно від того, перебуваєте ви на періодичному голодуванні або дієті з низьким вмістом вуглеводів, обмеження споживання калорій або скорочення споживання вуглеводів та жирів може в довгостроковій перспективі негативно вплинути на ваше здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ось обґрунтовані наукою причини, чому не варто вдаватися до дієти:

Зменшення м’язової маси. Дослідження показали, що жорсткі дієти насправді можуть призвести до збільшення ваги та зменшення м’язової маси. Згідно з дослідженням, опублікованим в American Journal of Clinical Nutrition, 32 чоловіки, що не страждали на ожиріння, набирали вагу та втрачали м’язову масу, коли протягом трьох тижнів поживали в середньому на 1300 калорій менше.

Відчуття виснаження. Якщо вживати менше їжі, організм одержуватиме менше енергії, що призведе до втоми та виснаження. Хоча це відомий факт, дослідження, опубліковане в Annals of Internal Medicine, показало, що дієта з низьким вмістом вуглеводів посилює відчуття втоми. Тому виключення вуглеводів із раціону може бути шкідливим. Однак ви можете насолоджуватись продуктами, багатими на складні або корисні вуглеводи. Це дасть вашому тілу енергію для ефективної роботи.

Хворобливість. Окрім того, що ви відчуваєте виснаженість і втому, дотримання жорсткої дієти може в довгостроковій перспективі зробити вас слабким та хворим. На думку експертів Гарвардської медичної школи, тривалі періоди голодування можуть спричиняти у людей “головний біль, млявість, примхливість та запор”.

Нестача поживних речовин в організмі. Сидіння на дієті може позбавити організм необхідних поживних речовин і вітамінів. Хоча дієта зазвичай вимагає нижчого споживання вуглеводів, жирів і калорій, вона може зменшити кількість корисних поживних речовин у раціоні, таких як клітковина та омега-3 жирні кислоти. Експерти пропонують контролювати розміри порцій в такій ситуації. Це означає, що слід зменшити самі порції, але не виключати з раціону цілі групи продуктів.

Випадання волосся. На думку експертів, низькокалорійні дієти пов’язані з сильним випаданням волосся. Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Dermatology Practical & Conceptual, відсутність правильного харчування послаблює волосяні фолікули. Один із дослідників пише: “Нестача харчування може впливати як на структуру, так і на ріст волосся”. Ось чому важливо включати в свій раціон поживну їжу.

Харчові розлади. За даними International Journal of Eating Disorders, 35% дієт для схуднення можуть мати побічні наслідки, і більше 20% з них збільшують імовірність розвитку розладів харчування.

Поділись


Новини партнерів