Які фактори можуть впливати на здоров’я кишечника

Кишечник – це неймовірно складна система, яка впливає на наше загальне самопочуття різними способами. Відомо, що кишечник має власну екосистему, адже у ньому проживають віруси, бактерії та грибки, які також називають мікрофлорою кишечника. В кишечникку можуть жити як корисні, так і патогенні бактерії. В нормі їхнє співвідношення становить приблизно 85 до 15. Однак, воно може змінюватись залежно від нашого способу життя, харчових звичок та загального стану здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Оскільки переважна більшість поживних речовин засвоюється саме в кишечнику, то в першу чергу порушення бактеріального балансу впливає саме на всмоктування вітамінів та мінералів, яке має суттєвий вплив на наше здоров’я. Незважаючи на те, що це така важлива і складна система, ми знаємо дуже мало про те, як працює система кишечника.

На здоров’я кишечника можуть впливати різні фактори, причому їх вплив може бути як позитивним, так і негативним. Ось, що ви можете зробити, щоб підтримувати оптимальний баланс між “хорошими” та “поганими” бактеріями в кишечнику:

Дієта. Оскільки в кишечнику живуть мільйони бактерій, дуже важливо забезпечити їх поживою. Дієта відіграє тут важливу роль. Особливе значення для добробуту мікрофлори кишечника мають про- та пребіотики. Ви можете включити в раціон сочевицю, сирі фрукти та овочі, йогурт, кисломолочний сир, часник та цибулю, щоб зміцнити здоров’я кишечника.

Знищення паразитів. Більшість людей намагаються захистити своїх дітей від впливу гельмінтів та інших паразитів, але ми забуваємо про це, коли досягаємо дорослого віку. Насправді ж, їх потрібно виявляти і знищувати на всіх етапах життя людини.

Фізичні навантаження. Довгі години сидіння часто спричиняють серйозні проблеми з травленням, такі як запор та кислотний рефлюкс, що впливає на здоров’я нашого кишечника. 30-45 хвилин будь-яких фізичних навантажень на день є обов’язковими, якщо ви хочете зміцнити його.

Стрес/тривога/депресія. Це один із найскладніших факторів, важко однозначно стверджувати про його прямий вплив на здоров’я кишечника. Зокрема, не зрозуміло до кінця, це мозок впливає на кишечник, чи порушена функція кишечника впливає на мозок? Здається, це порочне коло. Але дихальні вправи, медитація та інші способи зниження рівня стресу можуть допомогти вам його розірвати.

Здоров’я зубів. Дослідження також показують, що гігієна зубів так чи інакше також відіграє важливу роль у збереженні здоров’я кишечника. Від нього залежить, чи зможемо ми добре пережувати їжу для покращення її засвоєння, а також чи не потраплять у стравохід шкідливі бактерії, що накопичуються на зубах.

Поділись


Новини партнерів