8 змін способу життя, які допоможуть вам контролювати рівень холестерину

Високий рівень холестерину – жироподібної речовини, яка допомагає вашому тілу будувати здорові клітини і виробляти гормони – може збільшити ризик серцевих захворювань. Серце, як ми знаємо, є життєво важливим органом, отже, підтримка його здоров’я має велике значення. Хоча існує багато станів, які можуть вплинути на загальну роботу серця, високий рівень ЛПНЩ або “поганого” холестерину у вашому тілі визначено одним з основних факторів ризику серцевих захворювань. Інші медичні стани та фактори, які можуть сприяти хворобам серця, включають цукровий діабет, високий кров’яний тиск, ожиріння, куріння та неправильне харчування, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Холестерин важливий для організму, адже він бере участь у побудові клітинних стінок. Але, як уже було сказано, все, що вище за норму, є шкідливим, ця концепція стосується і холестерину. Коли рівні холестерину в нашій крові переходять певну межу, холестерин, як правило, блокує артерії, які перекачують кров до нашого серця, що призводить до багатьох серцево-судинних захворювань. Але існують різні типи холестерину.

“Холестерин у крові буває в основному двох видів”, – сказав доктор Суніл Кумар, консультант-кардіолог лікарні Columbia Asia Hebbal, Бангалор, пояснюючи різницю між ЛПНЩ і ЛПВЩ.

  • ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності): ЛПНЩ є шкідливим холестерином, який блокує ваші артерії.
  • ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності): ЛПВЩ – це “хороший” холестерин, який допомагає переносити ЛПНЩ подалі від артерій, убезпечуючи наше серце.

Зазвичай високий рівень холестерину обумовлений неправильним харчуванням, відсутністю фізичних вправ, поганим режимом сну та надмірним стресом. Але рівень холестерину можна контролювати за допомогою відповідних змін способу життя. Ось кілька порад, запропонованих лікарем для природного зниження рівня шкідливого холестерину:

Дотримання багатого на клітковину раціону: Розчинна клітковина запобігає розщепленню та перетравленню певного холестерину з їжі. Такі продукти, як вівсянка, горох, квасоля та сочевиця можуть знизити рівень холестерину в крові.

Зменште споживання солі: Хоча сіль не відіграє безпосередньої ролі у підвищенні рівня холестерину, вона впливає на кров’яний тиск людини, що може призвести до інсульту та інфаркту. Тому намагайтесь замінити солоні закуски на продукти з низьким вмістом натрію.

Вживайте більше фруктів та овочів: Яблука, банани, чорнослив, груші та інші фрукти і овочі допомагають знизити рівень холестерину в організмі. Фрукти та овочі є потужними джерелами розчинної клітковини. Тож додайте у свій щоденний раціон принаймні 5 порцій овочів та фруктів.

Скорочення або відмова від куріння та алкоголю. Коли людина вживає алкоголь або регулярно курить, рівень ЛПНЩ збільшується, а рівень ЛПВЩ знижується. При надмірному споживанні ці звички можуть збільшити ризик серцевих захворювань та рівень тригліцеридів у нашому організмі.

Уникайте насичених жирів: Жирна, гостра, солодка їжа, а також продукти зі штучними барвниками підвищують рівень ЛПНЩ і знижують рівень ЛПВЩ в організмі, що призводить до проблем із серцем.

Позбудьтесь зайвої ваги: Якщо ваша вага перевищує норму, імовірно, рівень ЛПНЩ також буде високим. Схнувши, ви зможете знизити рівень “поганого” холестерину у крові.

Вживайте більше жирних кислот омега-3: Їжте менше червоного м’яса та більше жирної риби, як лосось, сардини та тунець. Це не тільки збільшить кількість омега-3 у вашому організмі, але захистить ваше серце за рахунок зменшення рівня насичених жирів у вашому тілі.

Регулярно займайтесь спортом: Будьте активними. Це допомагає підвищити рівень ЛПВЩ у нашому організмі та зменшити рівень ЛПНЩ та тригліцеридів. 20 хвилин кардіо в день можуть уповільнити зростання рівня холестерину.

Поділись


Новини партнерів