Проживання поруч з вуличними ліхтарями може збільшувати ризик раку

Рак щитовидної залози – це безконтрольний поділ та ріст аномальних клітин цієї залози. Останнє дослідження показало, що люди, які мешкають в умовах посиленого освітлення, можуть мати підвищений ризик розвитку цього захворювання. Вчені пов’язують це зі зниженням рівня мелатоніну в організмі, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідники з Техаського наукового центру охорони здоров’я виявили, що люди, які мешкають у районі з високим рівнем зовнішнього штучного світла, можуть мати вищі шанси на розвиток раку щитовидної залози. На думку вчених, тут може існувати причинно-наслідковий зв’язок.

Дослідження включало дані 464 371 учасника, воно проводилось протягом 13 років.

Було встановлено, що люди, що живуть у районах з найвищим рівнем нічного освітлення, мають на 55% вищий ризик розвитку раку щитовидної залози, ніж люди, які живуть у районах з недостатньою освітленістю.

Науковці припустили, що вуличне світло може пригнічувати вироблення мелатоніну, який має протипухлинних ефект. Дослідження також повідомляють про зв’язок між високим рівнем нічного освітлення та підвищеним ризиком виникнення раку молочної залози.

Крім того, штучне світло вночі може призвести до порушення роботи внутрішніх годинників організму (або добових ритмів), що є фактором ризику для різних видів раку.

За словами науковців, в основному зі штучним світлом була пов’язана найпоширеніша форма раку щитовидки, яка називається папілярний рак щитоподібної залози. У жінок вплив вуличного світла на ризик раку був більш вираженим.

Однак, для підтвердження цих результатів потрібно провести більше досліджень.

Поділись


Новини партнерів