Вчені: харчування у дитинстві може мати довготривалий вплив на здоров’я

Чи знали ви, що те, чим ви годуєте свою дитину зараз, може впливати на її здоров’я все життя? І це одна з причин, чому дієта дитини має найбільше значення в її ранні роки. Нещодавнє дослідження, проведене на мишах, показує, що дієта на ранньому етапі життя може мати довгостроковий ефект, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ви були б здивовані, дізнавшись, що вживання великої кількості жиру та цукру може змінити мікробіом людини на довгі роки, навіть якщо пізніше вона почне харчуватись правильно.

Дослідження вчених з UC Riverside є одним з перших, що продемонструвало значне зменшення загальної кількості та різноманітності кишкових бактерій у зрілих мишей, яких тримали на нездоровій дієті в дитинстві.

“Ми вивчали мишей, але ефект, який ми спостерігали, дозволяє припустити, що у дітей, які дотримуються західної дієти з високим вмістом жиру та цукру, мікробіом кишечника залишається порушеним і через 6 років після статевого дозрівання”, – пояснив еволюційний фізіолог UCR Теодор Гарланд.

Стаття, що описує дослідження, нещодавно була опублікована в Journal of Experimental Biology.

Мікробіом – це сукупність всіх бактерій, а також грибів, паразитів та вірусів, які живуть на людині чи тварині та всередині неї. Більшість цих мікроорганізмів знаходяться в кишечнику, і переважно вони є корисними, оскільки стимулюють імунну систему, розщеплюють їжу та допомагають синтезувати ключові вітаміни.

У здоровому організмі існує баланс патогенних та корисних організмів. Однак, якщо цей баланс порушується або через вживання антибіотиків, або через хворобу, або через нездорову дієту, організм може стати сприйнятливим до хвороб.

У цьому дослідженні команда Гарленда вивчала вплив харчування на мікробіом, розділивши мишей на чотири групи: половину мишей годували стандартною, “здоровою” їжею, половину тримали на менш здоровій “західній” дієті, половина кожної групи мала доступ до фізичних вправ (бігове колесо), а інша половина – ні. Через три тижні усіх мишей повернули до стандартного режиму харчування і позбавили їх доступу до фізичних вправ, як мишей зазвичай тримають у лабораторії. На 14 тижні команда дослідила різноманітність та чисельність бактерій у кишечнику тварин.

Науковці виявили, що кількість бактерій, таких як Muribaculum intestinale, були значно меншою у групі, що дотримувалась західної дієти. Цей тип бактерій бере участь у вуглеводному обміні.

Аналіз також показав, що кишкові бактерії чутливі до кількості фізичних вправ. Бактерій Muribaculum було більше у мишей, які дотримувались стандартного раціону, і які мали доступ до бігового колеса. У мишей, яких годували їжею з високим вмістом жиру і цукру, їх було менше, незалежно від того, чи виконували вони фізичні вправи.

Дослідники вважають, що цей вид бактерій та сімейство бактерій, до якого він належить, можуть впливати на кількість енергії, доступної своєму господареві. Продовжуються дослідження інших функцій, які може мати цей тип бактерій.

Загалом дослідники UCR виявили, що західна дієта у ранньому віці мала більш тривалий вплив на мікробіом, ніж фізичні вправи.

Поділись


Новини партнерів