Інтервальне голодування: що потрібно знати про популярну дієту

Дослідження показують, що інтервальне голодування може загальмувати процеси старіння і допомогти вам виглядати і відчувати себе краще. Але як правильно голодувати? Читайте у нашій статті.

Інтервальне голодування полягає в чергуванні періодів голодування і прийому їжі. Найпоширеніший і найлегший варіант – це 8 годин на добу для прийомів їжі і 16 годин для голодування. Тобто, 8 годин ви витрачаєте на сон, а 4 години до сну і 4 години після сну п’єте тільки воду або чай без цукру. Решту 8 годин важливо дотримуватися здорового повноцінного раціону, але в цілому можна ні в чому собі не відмовляти.

Такий варіант харчування за великим рахунком складно назвати справжнім голодуванням. Він фізіологічний і дозволяє не тільки худнути, але й чудово виглядати, легко прокидатися і відчувати себе бадьоріше протягом дня.

«Хочу їсти»: фізіологія і психологія

Найсильніший страх перед будь-якою дієтою – голод, який переслідує нас протягом усього процесу схуднення. Але, якщо уважно проаналізувати свою харчову поведінку, можна побачити, що часто голод – не фізіологічна, а психологічна потреба.

Це може бути заїдання стресу, компенсація нудьги або умовні рефлекси з дитинства. Наприклад, бабуся годувала «на забій» або, навпаки, вдома був дефіцит продуктів. Причин може бути багато, і для деяких людей пізніше це стає захворюванням.

Коли ми змінюємо звичний тип харчування, організм починає бунтувати. Найскладніше – це впоратися з відчуттям голоду. Важливо усвідомити, що цевідчуття не пов’язане з реальною потребою організму в отриманні поживних речовин, а пов’язане з психологічної діяльністю і змінами на рівні головного мозку.

Ми не відчуваємо потребу в прийомах їжі кожні кілька годин або два-три рази на день величезними порціями. Це потрібно тільки нашим рецепторам, які радіють кожного разу, коли вони отримують дозу ендорфінів після прийому їжі.

Насправді, принцип «чим більше їси, тим більше хочеться» працює і у зворотний бік – «чим менше їси, тим менше хочеться». Коли ви перестанете «годувати» мозок за найменшим його запитом або знизите кількість калорій за рахунок зменшення порції, він перестане просити.

Голод як двигун роздратування

Голодна людина більш сприйнятлива до зовнішніх подразників, ніж сита, стверджує психолог Дженніфер Маккормак. Вона впевнена, що саме почуття голоду часто диктує нам наші реакції і емоції у відповідь на зовнішні подразники, просто не завжди ми це розуміємо. Наприклад, нам здається, що нас розлютила людина в метро, ​​який «дороги не бачить», коли саме почуття голоду посилило нашу негативну реакцію.

І навпаки, коли ми чимось захоплені, зайняті улюбленою справою, то їжа відходить на другий план. І в кінці емоційно насиченого дня ми з подивом помічаємо, що забули пообідати.

Навіщо кишечнику відпочинок від їжі

В середньому перетравлення їжі займає кілька годин, І лише потім відбувається всмоктування поживних речовин в кров. Бажання поїсти виникає набагато раніше, ніж це дійсно необхідно. І ми підносимо організму нову порцію до того, як кишечник впорається з попередньою, втомлюючи нашу травну систему. Вона змушена безперебійно переробляти їжу, не встигаючи виводити продукти обміну і токсини – це сприяє розвитку розладів і захворювань, виснаженню корисної мікрофлори.

А «втомлена» перевантажена система травлення починає делегувати свої обов’язки.

Шкіра – головна жертва переїдання

Одним з органів, який бере на себе удар від надмірного харчування, стає шкіра – найбільший секреторний орган. На шкірі з’являються висипання у вигляді вугрів і білих прищиків, аж до акне. На розвиток цієї проблеми впливає не тільки вимушене виведення продуктів обміну через шкірні пори, але й щоденний «молочний допінг», який збільшує сальні залози.

Інтервальне голодування дозволить впоратися з першою причиною проблем зі шкірою – переїданням. Збільшуючи кількість «голодних годин» протягом доби, ми даємо відпочинок травній системі, дозволяємо їй впоратися з тим, що з’їли протягом дня.

А друга причина недосконалостей шкіри відсилає нас до раціону і складу страв – важливо не тільки те, коли ми їмо, але також що і в якій кількості. Саме склад раціону впливає на мікрофлору кишечника, Яка складається з корисних і «поганих» мікроорганізмів. При незбалансованому раціоні зменшується кількість корисних мікробів, а «погані» починають безконтрольно розмножуватися і викликають неприємні симптоми.

Важливі поради перед дієтою

Дві третини раціону повинні складати злаки, бобові, овочі і фрукти. Вживання достатньої кількості клітковини потрібно для того, щоб підтримувати корисну мікрофлору. Якщо додати до цих продуктів морепродукти і печінку, ми отримаємо джерело величезної кількості вітамінів, що підтримують красу волосся і нігтів.

Перш ніж змінити свій тип харчування на інтервальне голодування або ще якусь іншу дієту, буде корисно прознайомитися зі складом і станом власної мікрофлори. Ви можете пройти лабораторне дослідження на мікрофлору кишечника в будь-який медичній клініці. Але пам’ятайте, що направленням на аналізи і їх розшифровкою повинен займатися лікар.

Крім того, перед початком будь-якої дієти потрібно проконсультуватися з фахівцем.

Поділись


Новини партнерів