Дієтолог розповіла, яких заходів потрібно вжити при синдромі полікістозних яєчників

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) – це стан, який вражає жінок у репродуктивному віці. СПКЯ може призвести до таких симптомів, як збільшення ваги, нерегулярний менструальний цикл, вугрі, випадання волосся тощо. Якщо не лікувати СПКЯ, він може призвести до безпліддя, проблем із психічним здоров’ям та підвищеного ризику захворювань, таких як діабет 2 типу та серцеві хвороби, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Важливо внести зміни в дієту та спосіб життя, щоб подолати ускладнення, пов’язані з СПКЯ. Підтримання здорової ваги тіла є одним з основних етапів профілактики, якого потрібно дотримуватися разом зі здоровим способом життя. Також важливо підвищити чутливість клітин організму до дії інсуліну.

Дієтолог Мунмун Ганерівал дала кілька порад, яких варто дотримуватись при СПКЯ:

Змініть раціон. Дотримуйтесь правильного раціону, багатого на сезонні та свіжі продукти. Вживайте більше продуктів з низьким глікемічним індексом. Це допомагає краще контролювати рівень цукру в крові. При цьому ви повинні уникати рафінованих вуглеводів.

Також у раціон потрібно включити більше корисних жирів. Вони сприяють зниженню загального глікемічного індексу раціону, так як уповільнює засвоєння їжі і всмоктування глюкози з неї.

Білок – це також важлива частина раціону при СПКЯ. Він також допомагає уповільнити всмоктування цукру з продуктів та травлення. Особливо важливо доповнювати білком продукти з високим вмістом вуглеводів.

Виконуйте фізичні вправи. Дієтолог кілька разів підкреслила переваги силових тренувань, в тому числі і для пацієнток із СПКЯ. Вони допомагають підвищувати чутливість організму до інсуліну, а також стимулюють його вироблення. Ви повинні виконувати силові вправи принаймні двічі на тиждень для підтримки гормонального балансу.

Дотримуйтесь здорового режиму сну. Здоровий цикл сну сприяє підтримці балансу гормонів. Заняття спортом також допоможуть вам покращити якість сну. Лягайте спати та прокидайтесь і один і той же час. Це допоможе вам відновити циркадні ритми.

Поділись


Новини партнерів