Забруднене повітря може бути пов’язане з незворотною втратою зору

Результати довгострокового дослідження, опублікованого у вівторок, показали, що забруднення повітря, ймовірно, збільшує ризик незворотної втрати зору, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Вікова дегенерація макули (ВДМ) є основною причиною сліпоти серед людей, старших за 50 років, у розвинених країнах. За прогнозами, до 2040 року близько 300 мільйонів людей будуть страждати від цього захворювання.

Відомі фактор ризику дегенерації макули включають вік, куріння та генетику. Зараз дослідники встановили зв’язок між ВДМ та забрудненням повітря, яке, як уже відомо, несе безліч ризиків для здоров’я, включаючи збільшення імовірності захворювань серця та легенів.

Дослідження було опубліковано у British Journal of Ophthalmology. Науковці проаналізували дані понад 115 000 учасників, які не повідомляли про проблеми з очима на початку дослідження в 2006 році.

Офіційні дані про рух транспорту та рівні закису азоту і дрібних твердих частинок використовувались для розрахунку середньорічного рівня забруднення повітря за домашніми адресами учасників. Їм було запропоновано повідомити про офіційно діагностовану ВДМ, а через кілька років після цього вчені перевіряли їхній зір.

Всього на кінець періоду дослідження діагноз ВДМ отримали 1286 учасників.

Після врахування інших факторів, що впливають на ризик розвитку ВДМ, включаючи основні стани здоров’я та спосіб життя, науковці виявили, що збільшення концентрації твердих частинок у повітрі корелює зі збільшенням імовірності розвитку ВДМ у кожної конкретної людини.

ВООЗ вважає, що забруднене повітря щороку вбиває понад 7 мільйонів людей. Минулого тижня в рамках окремого дослідження було підраховано, що зменшення забруднення атмосферного повітря до рекомендованих ВООЗ рівнів може запобігти  більше 50 000 смертей по всій Європі кожного року.

Дослідження, яке опублікували у вівторок, було спостережним, воно не могло встановити причинно-наслідкові зв’язки між забрудненням повітря і ризиком дегенерації макули. Але експерти заявили, що це надало додаткові докази ризиків для здоров’я, які несе брудне повітря.

“Кореляція дегенерації макули з курінням є загальновизнаною, але це нове дослідження про екологічний зв’язок, пов’язаний із забрудненням атмосфери, зробить додатковий внесок до обговорень кліматичних змін”, – сказав Роберт Макларен, професор офтальмології з Оксфордського університету.

Поділись


Новини партнерів