Чи допоможуть дихальні вправи покращити якість сну

Якщо ви колись проводили ніч у безплідних спробах заснути, то вже знаєте, що наступного ранку будете втомленими та дратівливими. Але якщо ви щоночі не будете отримувати рекомендовані 7-9 годин сну, це матиме куди більш серйозні наслідки. І дихальні вправи можуть цьому зарадити, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Доктор Кріс Діксон з Cambridge Sleep Sciences  сказав: “Нестача сну стає все більш поширеною проблемою, оскільки 52% нації не засинають так швидко, як це повинно бути, що може означати, що вони мають поганий стан здоров’я”.

За словами фахівця, вирішальним є спокійне середовище для сну. Але багато хто використовує спальні як робочі місця, розмиваючи межі між територіями для відпочинку і для роботи, що ускладнює сон.

Важливою також є гігієна сну, що включає серед іншого прибирання робочого місця, зменшення проникання світла ззовні, блокування зайвого шуму та підтримка температури в кімнаті на рівні 16 °C.

Професор Джейсон Елліс, професор кафедри сну та директор Центру дослідження сну в Нортумбрії, пояснює, чому більшість з нас такі втомлені. Річ у розбіжностях між часом сну, визначеним нашими біологічними годинниками та соціальними обмеженнями, які диктують необхідність зменшення тривалості сну, що може мати серйозні наслідки.

Зокрема, нестача сну пов’язана з захворюваннями серця, ожирінням, порушеннями метаболізму та посиленням запалення.

У дослідженні, опублікованому в Psychophysiology, пропонувалося при безсонні практикувати дихальні вправи перед тим, як лягати до ліжка. Його результати показують поліпшення тривалості та якості сну, а також скорочення часу, необхідного для засинання.

Тип дихальних вправ, що передбачає глибоке повільне дихання, корисний тим, що допомагає уповільнити процеси у вашому тілі, які можуть тримати вас напруженими та настороженими. В тому числі, уповільниться серцебиття, що також допомагає швидше заснути.

Крім того, фахівці рекомендують слухати заспокійливу музику та створити  для сну темний, прохолодний, тихий і вільний від комп’ютерів простір.

Поділись


Новини партнерів