Денний сон корисний для старіючого мозку, показали дослідження

Шанхайський центр психічного здоров’я і Шанхайський університет Цзяотун провели дослідження і встановили: післяобідній сон дозволяє поліпшити показники орієнтування, швидкості мови і робочої пам’яті. Відомо, що багато людей похилого віку сплять після обіду. На думку вчених, це захисна реакція, яка допомагає запобігти ослабленню когнітивних функцій.

Аналіз проводився із залученням 2214 осіб старше 60 років без когнітивних розладів. 1 534 з них регулярно спали після обіду, а 680 – ні. Середня тривалість нічного сну в обох групах становила близько 6,5 години, а денного сну – від 5 хвилин до 2 годин. Також фіксувалася частота денного сну протягом тижня. Добровольці проходили тестування на оцінку когнітивних здібностей.

Виявилося, показники здібностей були вищими у людей, які регулярно спали вдень. Вчені вважають, що сон допомагає регулювати імунну відповідь організму і, відповідно, запалення. Люди з більш високим рівнем запалення частіше сплять в цілому. Притому, речовини, які беруть участь в реакції запалення, пов’язані з порушеннями сну.

У міру старіння рівень запалення в тілі зростає. Мабуть, денний сон – адаптивний механізм контролю запалення. Правда, у денного сну є негативні наслідки. Зокрема, післяобідній сон часто пов’язаний з малорухливим способом життя і аномаліями в роботі лептину та греліну. Ці два гормони допомагають регулювати енергетичний обмін. Порушення їх балансу підсилює апетит і загрожує збільшенням споживання калорій.

Поділись


Новини партнерів