Вчені знайшли зв’язок між денним сном та роботою мозку

Нещодавнє дослідження показало, що регулярний післяобідній сон сприяє поліпшенню розумової діяльності людей. Воно було опубліковане у інтернет-журналі General Psychiatry. Дослідження показало, що денний сон пов’язаний з покращенням орієнтації на місцевості, мовлення та робочої пам’яті, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Більша тривалість життя та пов’язані з нею нейродегенеративні зміни, підвищують ризик розвитку деменції: у розвинених країнах на неї страждає приблизно 1 із 10 людей у ​​віці старше 65 років.

З віком режим сну людини змінюється, все частіше їй потрібен денний відпочинок. Але опубліковані на сьогодні дослідження не дійшли єдиної думки щодо того, чи може денний сон допомогти запобігти когнітивному спаду та деменції у людей похилого віку, чи потреба у ньому може бути симптомом деменції.

У дослідженні взяли участь 2214 здорових людях віком від 60 років, які проживають у кількох великих містах Китаю, включаючи Пекін, Шанхай та Сіань. 1534 людини регулярно дрімали вдень, тоді як 680 не мали такої звички. Усі учасники пройшли ряд медичних перевірок та когнітивних оцінок, включаючи Мінімальний державний іспит (MMSE) для перевірки на деменцію. Середня тривалість нічного сну в обох групах становила близько 6,5 годин.

Денний сон визначали, як періоди сну від 5 хвилин до двох годин після обіду. Учасників запитували, скільки разів протягом тижня вони спали вдень. Відповіді варіювались від одного разу на тиждень до кожного дня. Після тестів, які мали на меті перевірити когнітивні функції мозку, виявилось, що ті учасники, які регулярно сплять після обіду, показали кращі результати, ніж ті, хто цього не робить. Особливо суттєві були відмінності в орієнтації на місцевості, плавності мовлення та пам’яті.

Це було спостережне дослідження, яке могло показати тільки кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки. Але, за словами вчених, існують можливі пояснення таких результатів.

Одна з теорій полягає в тому, що потреба у денному сні може бути реакцією імунної системи на запалення, яке відіграє певну роль у погіршенні когнітивних функцій мозку.

Поділись


Новини партнерів