Фахівці розповіли, як відрізнити ранні симптоми деменції від депресії

У двох третинах випадків розвиток хвороби Альцгеймера у людей похилого віку пов’язаний з накопиченням двох білків у мозку – тау та амілоїдів. Збільшення їхньої кількості є нормальною частиною старіння, і фактично вони спричиняють пошкодження мозку. Товариство Альцгеймера визначило найпершу попереджувальну ознаку цього захворювання, яка часто є однією з перших помітних змін. Це втрата інтересу та задоволення від повсякденних речей, яку часто вважають симптомом депресії, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Причиною такої плутанини є те, що і хвороба Альцгеймера, і депресія на початку проявляються однаково. Тому корисно знати і про інші ранні симптоми хвороби Альцгеймера.

До них належать проблеми з пам’яттю – один з найвідоміших симптомів цієї хвороби. Людина може погано пригадувати нещодавні події, плутати імена, забувати обличчя. Людина із дегенеративними захворюваннями головного мозку може знову і знову ставити те саме питання, хоча зовсім нещодавно отримала на нього відповідь.

Звісно, якщо людина завжди була забудькуватою, то приводів для занепокоєння менше. Але якщо це не було властиво людині раніше, це може бути ознакою деменції.

Крім того, людина може класти предмети в неналежні місця. Наприклад, зберігати пульт для телевізора у мікрохвильовій печі.

Також люди, які страждають на хворобу Альцгеймера, може плутати дні тижня та час доби. Якщо людина завжди мала чітку пам’ять, і раптом стала забувати назви предметів, це теж може бути тривожним симптомом.

На початку хвороби симптоми можуть з’являтись коли-не коли, але у міру прогресування захворювання вони виникатимуть все частіше і будуть все помітнішими. Врешті-решт, людині буде складно виконати якісь повсякденні завдання, наприклад поставити чайник на плиту, і вона може перестати впізнавати обличчя близьких.

Тому фахівці наголошують на важливості ранньої діагностики хвороби, щоб людина могла отримати необхідну підтримку та лікування.

Поділись


Новини партнерів