Вчені виявили зв’язок між діабетом і хворобами серця у жінок

Якщо ви жінка, вам менше 55 років і у вас діабет 2 типу, то у вас може бути більший ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Це результати дослідження, опублікованого в журналі JAMA Cardiology. Вчені з’ясували, що у жінок з діабетом 2 типу, яким менше за 55 років, протягом 2 наступних десятиліть ризик розвитку ішемічної хвороби серця може зрости у 10 разів, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

В дослідженні зазначено, що у цих жінок може розвинутися ліпопротеїнова резистентність до інсуліну (ЛПРІ), яка також може бути сильним та прогностичним біомаркером.

“Коли у молодої людини трапляються серцево-судинні події, це впливає на якість її життя в майбутньому, її продуктивність та внесок у життя суспільства”, – сказала Самія Мара, доцент Гарвардської медичної школи в США.

В рамках дослідження вчені проаналізували понад 50 факторів ризику у 28 024 жінок протягом 10 років. Було проаналізовано 50 біомаркерів, пов’язаних зі здоров’ям серця. Встановлено, що холестерин ЛПНЩ та гемоглобін А1С мають слабшу кореляцію з початком ішемічної хвороби серця у жінок молодше 55 років, ніж ЛПРІ.

Було також виявлено, що високий рівень холестерину ЛПНЩ пов’язаний із збільшенням ризику початку ішемічної хвороби серця у жінок до 55 років на 40%. Безумовно, потрібні додаткові дослідження для пошуку нових стратегій вирішення цієї проблеми.

Однак, ці ризики можна контролювати, якщо вести здоровий спосіб життя. Правильне харчування, яке включає скорочення споживання рафінованих вуглеводів, може вам у цьому допомогти. Ось кілька продуктів, які допоможуть вам контролювати симптоми діабету і скоротити пов’язані з ним ризики для здоров’я:

Продукти з високим вмістом клітковини. Клітковина уповільнює всмоктування цукру в кров та запобігає його різким стрибкам. Включіть в раціон овочі, фрукти, горіхи, насіння та цільні злаки.

Листова зелень. Зелені листові овочі багаті на поживні речовини, зокрема вони містять вітаміни А, С, Е, К, фолієву кислоту, бета-каротин, рибофлавін, залізо, кальцій, магній і фосфор.

Жирна риба. Лосось, тунець, сардини та скумбрія – це жирна риба, яка є чудовим джерелом жирних кислот омега-3. Дослідження показують, що вживання жирної риби також може допомогти знизити рівень цукру в крові.

Яйця. Регулярне вживання яєць корисне практично для всіх. Встановлено, що вони зменшують запалення, покращують чутливість до інсуліну та підвищують рівень ЛПВЩ (“хорошого” холестерину) в організмі.

Авокадо. Авокадо – це джерело корисних жирів, які принесуть користь не лише діабетикам. Воно містить моненасичені жири, які пов’язані із зниженням ризику серцевих захворювань.

Перш ніж виключати будь-які види їжі зі свого раціону, діабетики повинні проконсультуватися зі своїм лікарем. Кожна людина по-різному реагує на зміни в дієті, особливо у випадку діабету, і тому потрібен постійний нагляд експерта.

Поділись


Новини партнерів