Що таке антинутрієнти і чи потрібні вони в раціоні?

Візьміть у крамниці будь-яку пачку їжі, і ви побачите на ній список поживних речовин, який включає вітаміни, мінерали, жири, білки та вуглеводи. Однак, ви ніколи не побачите там списку антинутрієнтів. Більше того, ви, скоріш за все, ніколи раніше про них не чули, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Антинутрієнти – це природні або синтетичні сполуки, які заважають засвоюватись поживним речовинам і знижують поживну цінність продуктів харчування. У природному вигляді вони містяться переважно у бобових, горіхах, насінні, фруктах, овочах та цільних зернах.

Чи означає це, що ці продукти шкідливі? Навряд. Хоча антинутрієнти можуть заважати засвоєнню кальцію, заліза та цинку – вони не становлять загрози для здорової людини. А деякі з антинутрієнтів насправді навіть корисні для здоров’я.

Ось кілька прикладів корисних антинутрієнтів:

Клітковина. Так, ви правильно прочитали! Клітковина – це антинутрієнт. Ви вже знаєте, що клітковина необхідна для нормального травлення і випорожнення кишечника. Більше того, клітковина також зменшує поглинання вуглеводів у вашому організмі, що допомагає контролювати рівень глюкози в крові.

Дубильні речовини. Дубильні речовини – це антиоксиданти, які зазвичай містяться в чаї, вині та деяких фруктах, таких як гранат та ягоди. Дослідження, опубліковане в журналі Current Developments in Nutrition, показало, що дубильні речовини можуть зменшити ризик деяких видів раку, а також підсилити вашу імунну функцію.

Лектини. Лектини в основному містяться в цільних зернах, і в сирому вигляді вони можуть бути токсичними. Але при правильному приготуванні та обробці вони мають терапевтичні властивості. Згідно з дослідженням 2015 року, опублікованим в журналі Oncotarget, лектини можуть боротися з ростом пухлини, в тому числі і ракових.

Лігани. Лігнани в основному містяться в горіхах, насінні та зернах та мають антиоксидантні властивості. Цей антиоксидантний ефект може принести користь вашому здоров’ю, зменшуючи ризик раку та серцевих захворювань.

Фітати. В основному фітати містяться в насінні, зернових, та бобових. Вони зменшують всмоктування кальцію, магнію та цинку. Однак дослідження, опубліковане в журналі Molecular Nutrition & Food Research, показало, що фітати можуть зменшити ризик появи каменів у нирках, а також знизити рівень цукру та холестерину в крові.

Поділись


Новини партнерів