Які ознаки можуть свідчити про жирову хворобу печінки

Жирова хвороба печінки розвивається, коли організм не може належним чином метаболізувати жир. Тоді надлишок жиру накопичується у клітинах печінки, спричиняючи розвиток жирових захворювань печінки. У західному світі приблизно 25% дорослих людей страждають від жирових захворювань печінки, а отже мають підвищений ризик розвитку цирозу, раку печінки, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань. Хронічна втома або біль у правому плечі можуть свідчити про наявність чи підвищений ризик цього захворювання, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Жирове захворювання печінки також називають печінковим стеатозом. При зловживанні алкоголем ризик його розвитку збільшується. З часом надмірна кількість алкоголю призводить до накопичення жиру всередині клітин печінки, що ускладнює роботу цього органа.

Але не завжди до розвитку жирової хвороби печінки призводить алкоголь.

Хронічна втома або нездужання – це симптом, який зазвичай описують люди із захворюваннями печінки (гепатит), незалежно від того, чи гепатит викликаний вірусом, надмірним споживанням алкоголю і жиру чи спадковістю.

Втома може бути постійною або тимчасовою, легкою чи сильною. За даними The GI Society, втома не корелює з тяжкістю хвороби. Люди з легкими ураженнями печінки можуть відчувати повне виснаження, тоді як люди з важким захворюванням можуть взагалі не відчувати втоми. Зворотні приклади також не рідкість.

Оскільки втома може бути спричинена низкою інших проблем зі здоров’ям, таких як анемія, депресія, розлади сну, неправильне харчування, зневоднення або відсутність фізичних вправ, може бути важко визначити, чи викликана вона захворюваннями печінки, вторинними станами, або їх поєднанням.

Якщо через жирову хворобу печінка набрякає, ви можете відчути біль з правого боку живота або навіть у плечі. Найчастіше при аналізі печінки крові виявляють легкі відхилення.

До причин жирової хвороби печінки відносять ожиріння, високий рівень цукру в крові, інсулінорезистентність та високий рівень жирів, і особливо тригліцеридів у крові.

Для зменшення кількості жиру в печінці фахівці радять регулярно виконувати фізичні вправи і замінити прості вуглеводи на білки. Це може допомогти навіть без зниження споживання калорій.

Поділись


Новини партнерів