Як покращити когнітивні функції мозку

Мозок – це дивовижний орган. При відносно невеликій масі, він контролює все людське тіло. Мозок людини складається приблизно зі ста мільярдів нейронів. Вони відповідають за передачу інформації та уможливлюють її обробку і виконання завдань. Також мозок дав нам здатність виконувати декілька завдань одночасно, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Не зважаючи на всі вражаючі можливості мозку, ми повинні підтримувати його здоров’я, аби він міг і надалі нормально функціонувати. Наприклад, в продовж всього життя варто працювати над когнітивною функцією мозку, адже мозок, як і м’язи, потребує постійних тренувань.

Ось кілька порад, які допоможуть вам покращити когнітивні функції мозку:

Вивчайте мови. Згідно з дослідженням, опублікованим у PubMed Central під назвою “The Cognitive Benefits of Being Bilingual”, вивчення нової мови може суттєво сприяти вашій когнітивній функції, оскільки це допомагає зміцнити пам’ять, зберегти навички та особистість. Крім того, вивчення мов може допомогти зберегти ясне мислення в довгостроковій перспективі.

Медитуйте. Медитація виявилась ефективним способом заспокоїти та розслабити розум і тіло. Розуму також потрібен відпочинок, аби обробка інформації стала ще ефективнішою. Також медитація допомагає позбутись стресу і тривожності.

Слухайте музику. Прослуховування музики може допомогти підвищити креативність мозку. Крім того, музика може слугувати підсилювачем настрою, допомагає зняти стрес або тривогу.

Працюйте з інструментами. Використання різних інструментів вимагає використання різних частин мозку, а також рухових навичок. Просто візьміть той чи інший інструмент та спробуйте ним оволодіти. Це також шлях до вдосконалення особистості.

Подбайте про здоровий сон. Нестача сну та перенапруження – це шлях до зниження когнітивних функцій. Сон необхідний для забезпечення відпочинку як організму, так і мозку. Переконайтеся, що ви щодня спите не менш, ніж 7 годин.

Крім цих порад, варто також звернути увагу на харчування і дотримуватись збалансованої дієти, а також грати у стратегічні відео- та настільні ігри. Не забувайте підтримувати оптимальний рівень вологи в організмі, це важливо для ефективної роботи мозку.

Поділись


Новини партнерів