Науковці знайшли дієту, яка допомагає затримати розвиток хвороби Паркінсона

Хвороба Паркінсона – це стан, через який мозок з часом поступово пошкоджується. Частіше вона розвивається, коли людина старіє, але певні зміни в раціоні можуть допомогти знизити ризик цього захворювання, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Хвороба Паркінсона спричинена втратою нервових клітин у чорній речовині мозку. Як правило, втрачаються клітини, що відповідають за вироблення дофаміну. Дофамін забезпечує зв’язок між мозком та нервовою системою, тому він вкрай необхідний для нормального функціонування організму.

Якщо ці нервові клітини пошкоджені, мозку важко контролювати рухи людини. Однією з ознак хвороби Паркінсона є порушення координації.

Науковці виявили, що розвиток хвороби Паркінсона можна затримати, дотримуючись середземноморської дієти або дієти MIND. Середземноморська дієта в основному зосереджена на фруктах, овочах, цільних злаках та рибі. Тим часом дієта MIND поєднує середземноморську дієту з дієтою DASH (раціон, розроблений для зниження показників артеріального тиску).

Обидва раціони раніше пов’язували зі зниженням ризику розвитку деменції, в тому числі і хвороби Альцгеймера. Однак, це вперше який-небудь раціон пов’язали з затримкою виникнення симптомів хвороби Паркінсона.

За словами науковців, жінки, які дотримуються середземноморської дієти, можуть затримати появу симптомів хвороби Паркінсона на 17 років. Чоловіки могли затримати розвиток симптомів на 8 років, однак для них виявилась ефективнішою дієта MIND.

Причина таких відмінностей між чоловіками та жінками поки не зрозуміла.

Поки не існує ліків від хвороби Паркінсона, однак, за словами доктора Сільке Аппел-Кресвелл з Університету Британської Колумбії, те, що за допомогою харчування можна затримати розвиток хвороби, вселяє оптимізм.

Симптоми хвороби Паркінсона, як правило, розвиваються досить повільно протягом тривалого періоду часу. Основні попереджувальні ознаки цієї хвороби включають тремтіння рук, уповільнення рухів та скутість у м’язах. У деяких пацієнтів можуть також виникнути проблеми з рівновагою, запор та втрата нюху.

Поділись


Новини партнерів