Як клітковина допомагає позбутись вісцерального жиру

У нижній частині кишечника мешкає понад 100 трильйонів корисних бактерій, і на відміну від патогенних бактерій, вони нешкідливі та мають взаємовигідні стосунки з людьми. Люди забезпечують бактерії домом та поживними речовинами, тоді як бактерії допомагають засвоювати вітаміни та перетравлювати їжу, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Багато досліджень показують, що люди, які споживають більше розчинної клітковини, мають більшу різноманітність кишкових бактерій і краще здоров’я кишечника, хоча причини поки що залишаються незрозумілими. Більше того, недавнє дослідження показало, що люди з більшим розмаїттям кишкових бактерій мають менший ризик накопичення жиру навколо внутрішніх органів.

Оскільки ваше тіло не може перетравлювати клітковину самостійно, вона потрапляє в кишечник в основному без змін. Коли вона опиняється там, специфічні ферменти, які виділяються кишковими бактеріями, перетравлюють її. Тоді розчинна клітковина діє як пребіотик, забезпечуючи поживою бактерії в кишечнику.

Процес перетравлення та розщеплення розчинних волокон називається ферментацією. Під час нього виробляються коротколанцюгові жирні кислоти – тип жирів, який може допомогти зменшити кількість жиру в зоні живота.

Коротколанцюгові жирні кислоти прискорюють процес спалювання жиру та уповільнюють його накопичення, хоча механізм цього процесу досі не вивчений до кінця. Багато досліджень показують зв’язок між вищим рівнем коротколанцюгових жирних кислот і зменшенням запасів вісцерального жиру.

Коли розчинна клітковина досягає товстої кишки, вона ферментується у коротколанцюгові жирні кислоти – ці жирні кислоти є основним джерелом живлення  для бактерій, що там живуть.

Дослідження показують, що коротколанцюгові жирні кислоти сприяють підвищенню рівня гормонів, які відповідають за відчуття ситості, таких як холецистокінін, GLP-1 та PYY. Вони можуть допомогти зменшити кількість вісцерального жиру, пригнічуючи апетит.

Дослідження, опубліковане в журналі Obesity, показало, що кожні додаткові 10 грамів розчинної клітковини на день, зменшують запаси вісцерального жиру на 3,7% протягом п’яти років. Десять грамів клітковини – це два маленькі яблука, одна чашка зеленого горошку або половина чашки квасолі.

Інші багаті джерела розчинної клітковини включають овес, вівсяні висівки, рисові висівки, ячмінь, цитрусові, полуницю та картоплю.

Поділись


Новини партнерів