Що таке “оброблені продукти” та чому їх потрібно остерігатись

Зростання споживання призвело до значного розвитку технологій у харчовій промисловості. Більшість із них мали на меті полегшення життя людей і скорочення часу, витраченого на приготування їжі, в поєднанні з доступною ціною, однак без втрати смакових якостей. Так на полицях магазинів з’явились оброблені продукти. Але потрібно пам’ятати – вживання будь-якої їжі позначиться на нашому здоров’ї. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним, все залежить від її складу, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Говорячи простою мовою, оброблені харчові продукти – це продукти харчування, доступні на ринку, які проходять певні рівні хімічних та механічних операцій. Це робиться для того, щоб переконатися, що їжа готується до вживання та для подовження терміну її збереження. Перероблені продукти зазвичай зберігають у пачках, контейнерах і консервних банках. Вони можуть бути готовими до вживання або дуже простими в приготуванні.
Поширені приклади оброблених продуктів включають сир, пластівці для сніданку, печиво, овочеві консерви, деякі закуски тощо.

Що ж робить високооброблену їжу шкідливою для здоров’я? Ось кілька пунктів:

Вона містить багато цукру. Оброблена їжа зазвичай містить у собі дуже велику кількість цукру та жиру. Це може сприяти збільшенню ваги, підвищенню артеріального тиску та рівня цукру в крові.

Вона калорійна. Оброблена їжа, як правило, легше засвоюється. Навіть при однаковій калорійності ваш організм засвоїть більше калорій саме з оброблених продуктів, а не з сирих. Це ускладнює підрахунок калорій і може призвести до збільшення ваги.

Вона малопоживна. У більшій частині оброблених продуктів міститься дуже мало основних поживних речовин, що робить калорії, які містяться у них порожніми. Вони не допомагають підтримувати основні функції організму.

Штучні інгредієнти. Щоб зберегти смак і текстуру, у оброблені продукти додають велику кількість штучних інгредієнтів, як барвники та підсилювачі смаку. Такі добавки можуть бути дуже шкідливими для організму.

Хоча не всі оброблені продукти шкодять здоров’ю, деякі справді можуть мати сильний негативний вплив на організм. Тому варто вжити певних заходів, аби шкідливі продукти не потрапили на вашу кухню:

  • Намагайтесь готувати закуски, такі як чіпси, сухарики та попкорн, вдома, замість того, щоб купувати готові варіанти з великим вмістом солі і цукру.
  • Оброблене м’ясо, таке як бекон та ковбаси, може містити в собі нездорову кількість натрію. Ви можете уникнути його, придбавши свіже м’ясо або вибравши м’ясо, яке менше обробляється, як куряче філе чи морепродукти.
  • Уважно читайте етикетку,  перш ніж купувати будь-які перероблені продукти, щоб бути впевненими в інгредієнтах, калоріях та вмісті поживних речовин.
Поділись


Новини партнерів