Дослідження: Рослинний раціон допомагає оздоровити мікробіом кишечника

Рослинна дієта збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику, які можуть зменшити ризик таких хвороб, як ожиріння, цукровий діабет 2 типу та серцеві захворювання, пише Жіночий світ.

“Це дослідження демонструє чіткий зв’язок між конкретними видами мікробів в кишечнику, певними продуктами харчування та ризиком деяких загальних захворювань”, – сказав доктор Ендрю Чан, гастроентеролог із Массачусетської загальної лікарні в Бостоні.

“Ми сподіваємось, що зможемо використовувати цю інформацію, щоб допомогти людям уникнути серйозних проблем зі здоров’ям за допомогою змін у дієті, щоб вплинути на мікробіом кишечника”, – сказав Чан.

У дослідженні взяли участь понад 1100 людей зі США та Великобританії. Науковці зібрали дані про склад їх кишкових бактерій, харчові звички та маркери певних хвороб в крові.

Вони знайшли докази того, що мікробіом пов’язаний з певними продуктами харчування та типами раціону, а також що його склад також пов’язаний з рівнем метаболічних маркерів захворювання. Дослідження показало, що ці маркери впливають на мікробіом кишечника значно сильніше, ніж інші фактори, наприклад генетичні.

“Вивчення взаємозв’язку між мікробіомом, дієтою та хворобами включає багато змінних факторів, оскільки раціон людей, як правило, персоналізуються і можуть з часом досить сильно змінюватися”, – заявив Чан.

Вчені виявили, що люди, які дотримуються дієти, багатої на рослинні продукти, частіше мають високий рівень специфічних кишкових бактерій. Вони також виявили зв’язок біомаркерів ожиріння, серцевих захворювань і порушення толерантності до цукру в крові за складом кишкового мікробіому.

“Коли ви їсте, ви не просто живите своє тіло, ви годуєте трильйони мікробів, які живуть усередині вашого кишечника”, – сказав організатор дослідження Тім Спектор, епідеміолог з Королівського коледжу в Лондоні.

Нікола Сегата з Університету Тренто в Італії, заявив, що дослідники були здивовані тим, що аналіз виявив такі великі та чіткі групи “хороших” і “поганих” мікробів. “Те, що мікробіологи знають настільки мало про значну частку з цих бактерій, що вони досі навіть не мають назви, дуже інтригує”, – сказав він.

Результати були опубліковані в понеділок у журналі Nature Medicine.

Поділись


Новини партнерів