Вчені знайшли ще одну корисну властивість кави

Вживання кількох чашок кави щодня допомагає знизити ризик розвитку раку простати. Про це свідчить аналіз, опублікований у BMJ Open у понеділок, пише Жіночий світ.

Дані показують, що кожна додаткова чашка кави зменшує ризик розвитку цього різновиду раку.

“Це дослідження свідчить про те, що збільшення споживання кави може бути пов’язане зі зниженням ризику раку простати”, – написали дослідники з лікарні Шеньцзінь Китайського медичного університету. “Подальші дослідження все ще є необхідними для вивчення основних механізмів та активних сполук, що містяться у каві”.

Попередні дослідження пов’язували вживання кави зі зниження ризику раку печінки, кишечника та молочної залози. Для цього звіту китайські дослідники проаналізували дані 16 досліджень, з яких 7 провели у Північній Америці, 7 в Європі та 2 в Японії.

У сукупності дослідження включали понад 1 мільйон дорослих чоловіків, майже 58 000 з яких захворіли на рак простати. 15 з цих досліджень порівнювали ризик раку у тих, хто вживає велику кількість кави та у тих, хто п’є її мало чи зовсім не п’є.

Найвищий рівень споживання кави коливався від двох до дев’яти і більше чашок на день, тоді як найнижчий – від нуля до менш, ніж двох чашок на день. Високий рівень споживання кави знизив ризик раку передміхурової залози на 9% порівняно з низьким рівнем споживання, а кожна додаткова щоденна чашка додатково знижувала ризик на 1%, як показують дані.

Найвище споживання кави було пов’язано зі зниження ризику локалізованого раку передміхурової залози на 7% порівняно з найнижчим рівнем споживання, а також зі зменшенням ризиком смерті від раку передміхурової залози на 12-16%, як стверджують дослідники.

Однак конструкція та методи включених досліджень різнилися, тому тлумачення висновків вимагає обережності. Науковці збирають провести додаткові дослідження, щоб перевірити свої результати та виявити причиннно-наслідкові зв’язки, якщо вони підтвердяться.

Поділись


Новини партнерів