Вчені назвали симптоми COVID-19, які можуть свідчити про більш стійкий та тривалий імунітет

Нове дослідження показало, що симптоми коронавірусної інфекції можуть підказати, на скільки стійким буде імунітет людини після одужання. На думку дослідників, деякі специфічні симптоми, що виникають під час хвороби, можуть бути ознакою того, що у людини імовірніше розвинеться довший, стійкіший імунітет до вірусу SARS-CoV-2, пише Жіночий світ

Дослідження, проведене Університетом Вісконсіна, також дозволило припустити, що госпіталізовані пацієнти з COVID-19 мали більший рівень антитіл проти нового коронавірусу, ніж пацієнти, які не були госпіталізовані. Результати дослідження ще не пройшли рецензування, тому вважаються попередніми.

Ось симптоми, які можуть свідчити про те, що у людини, швидше за все, розвинеться більш стійкий імунітет до COVID-19:

Лихоманка. Лихоманка є одним із найпоширеніших симптомів COVID-19. У деяких випадках у людей, інфікованих COVID-19, розвиваються більш важкі симптоми, такі як висока температура, сильний кашель та задишка. Згідно з новим дослідженням, висока температура може бути ознакою того, що ваша імунна система генерує високий рівень антитіл.

Втрата апетиту. Встановлено, що симптоми нового коронавірусу можуть змінюватись від людини до людини. Багато людей, які хворіють на COVID-19, серед іншого страждають від  втрати апетиту та нюху. Автори дослідження відзначають, що втрата апетиту корелює з температурою, що є ознакою “системної запальної реакції”, яка вказує на те, що основна імунна відповідь має місце в організмі.

Діарея. У деяких людей з COVID-19 діарея розвивається разом з іншими шлунково-кишковими симптомами, такими як блювота та нудота. Хоча шлунково-кишкові симптоми корелюють із більш важким перебігом захворювання, дослідники заявили, що не спостерігали посилення діареї у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19. Однак цей симптом з’явився у не госпіталізованих пацієнтів з більшою кількістю антитіл, зазначають автори.

Дослідники вважають, що діарея може бути “маркером важкого перебігу хвороби”, але розвиток цього симптому під час хвороби може свідчити про активацію імунних клітин у кишечнику.

Спазми в животі. Біль у животі розглядався як загальна ознака шлунково-кишкових ускладнень, пов’язаних із COVID-19. Однак автори дослідження зауважили, що у пацієнтів з COVID-19, у яких під час хвороби з’явився біль у шлунку, було більше антитіл та більш тривалий імунітет, ніж у тих, хто такого симптому не мав.

В той же час, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити зв’язок цих симптомів із імунітетом проти COVID-19. У дослідженні було проаналізовано результати аналізів крові 113 пацієнтів, які брали під час хвороби, через 5 тижнів після одужання та через 3 місяця після одужання.

Поділись


Новини партнерів