Чому діабетики обов’язково повинні вживати броколі

Щоб довго жити і залишатись здоровими, ви повинні включити у раціон більше овочів, особливо коли ви страждаєте на хронічні захворювання, такі як діабет. Зелені овочі містять велику кількість вітамінів та мінералів, які допомагають контролювати симптоми діабету та рівень цукру в крові. Та зі всіх овочів найкориснішим для діабетиків залишається броколі, пише Жіночий світ.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Translational Medicine, показало, що екстракт броколі може бути досить ефективним для лікування симптомів діабету 2 типу. Це пов’язано з наявністю у ньому антиоксидантної сполуки, яка називається сульфорафан.

У першій фазі експерименту вчені давали екстракт броколі щурам з цукровим діабетом. Було встановлено, що сульфорафан зменшує вироблення глюкози в клітинах печінки, знижуючи рівень глюкози в крові натще і глікованого гемоглобіну. Крім того, він має ефект, схожий на ефект від метформіну, який призначають для лікування діабету.

На другому етапі дослідники давали концентрований екстракт броколі 97 учасникам, які страждали на цукровий діабет типу 2, протягом 12 тижнів. Пізніше вони порівняли результати з учасниками, яким було призначено плацебо. Навіть у цьому експерименті було помічено, що екстракт сульфорафану може допомогти зменшити рівень глюкози в крові натще. Цей висновок надзвичайно важливий, оскільки, як відомо, метформін викликає проблеми зі шлунком, а також не призначається тим, хто страждає на проблеми з нирками.

Броколі є одним з найбільш жирних овочів з високим вмістом клітковини, вітаміну С, вітаміну К, заліза, білка та калію. Півсклянки вареної броколі містить лише 27 калорій і 3 грами вуглеводів, що робить її кращим вибором для людей, які страждають на цукровий діабет і хочуть позбутись зайвих кілограмів. Найкраще те, що цей зелений овоч можна подавати як у сирому, так і у вареному вигляді. Окрім цього, броколі також є чудовим хорошим джерелом двох важливих антиоксидантів – лютеїну та зеаксантину, які можуть допомогти запобігти захворюванням очей.

Поділись


Новини партнерів