5 простих способів зберегти гостроту зору

Очі – це дуже важливий орган чуття, через який ми найбільшою мірою сприймаємо світ. Однак, сучасне життя створює величезне навантаження на них, адже ми проводимо більшу частину дня, вдивляючись в екрани, що випромінюють синє світло. Доведено, що воно може прискорювати розвиток сліпоти, пише Жіночий світ.

Для більшості людей навіть уявити життя без зору. Навіть його погіршення може сильно вплинути на наше життя. Зір однаково потрібен новонародженим, які тільки починають пізнавати світ, дорослим, які працюють та утримують сім’ю та старшим людям, які повинні зберегти самостійність.

ВООЗ рекомендує регулярно проводити огляди очей – це лише один із багатьох способів покращити зір та запобігти травмам чи хворобам, які можуть зашкодити вашому зору. Ось ще 5 способів зберегти здоров’я очей і гостроту зоу:

Обирайте поживні продукти. Їжте багато моркви, червоного перцю, броколі, шпинату, цитрусових тощо. Ці продукти містять багато вітамінів А, С та Е, а також цинк. Крім того, вони багаті на антиоксиданти, які можуть допомогти запобігти віковій дегенерації макули. Їжа, багата на омега-3 жирні кислоти, така як лосось та лляне насіння, також рекомендується для покращення здоров’я очей.

Підтримуйте здорову вагу. Регулярна фізична активність та підтримка здорової ваги допоможуть не лише отримати струнку талію, а і зміцнять здоров’я очей. Діабет 2 типу, який частіше зустрічається у людей із надмірною вагою або ожирінням, може спричинити пошкодження крихітних судин в очах. Цей стан називається діабетичною ретинопатією. Надлишок цукру, що циркулює в крові, травмує ніжні стінки артерій. Коли настає діабетична ретинопатія, це призводить до того, що дуже маленькі артерії сітківки – світлочутлива задня частина ока – пропускають кров і рідину в око. Це безповоротно руйнує зір.

Робіть корисні для очей вправи. Якщо у вас видалось кілька вільних хвилин, розітріть долоні, щоб вони нагрілись, а потім на кілька секунд прикладіть їх до очей. Це знімає напругу очей і покращує зір. Потрібно також дотримуватись правила 20-20 – кожні 20 хвилин роботи за комп’ютером відводити погляд від монітора на 20 секунд. Крім того, не забувайте моргати. Часто люди, які проводять багато часу за комп’ютером, починають моргати рідше, через що очі стають сухими та подразнюються.

Захищайте очі окулярами. Яким би не був характер вашої роботи, завжди захищайте ваші очі відповідними окулярами – для будівельних робіт, для захисту від синього світла чи окуляри з УФ-фільтром. Це захистить очі від пошкоджень та допоможе зберегти зір.

Розробіть власний режим догляду за очима. Раз на годину закривайте очі на хвилину-дві. Якщо ви сильно їх напружуєте, спробуйте робити це кілька разів на годину. Для здоров’я очей потрібен також здоровий сон та регулярні профілактичні огляди.

Поділись


Новини партнерів