Вчені назвали поширений симптом, який може вказувати на гіпертонію

Високий кров’яний тиск – це проблема величезної кількості людей. Ви можете навіть не підозрювати, що страждаєте від підвищеного тиску, адже він зазвичай не має симптомів. Це робить його надзвичайно небезпечним і без належного лікування він значно збільшує ризик серцевого нападу, пише Жіночий світ.

У рідкісних випадках постійно високі показники можуть спричинити відчутні зміни в організмі. Повідомлялося, що хронічний кашель може сигналізувати про наявність високого кров’яного тиску.

Дослідження, опубліковане у European Respiratory Journal, проводилось з метою кількісної оцінки поширеності цього симптому у хворих з артеріальною гіпертензією.

В дослідженні взяли участь 68 пацієнтів з хронічним кашлем. Контрольну групу набрали серед працівників лікарні MFT Wythenshawe у Манчестері, де пацієнти проходили лікування.

Курці, ті, хто страждає на серцево-судинні (за винятком гіпертонії) та респіраторні захворювання, були виключені з групи пацієнтів. Гіпертоніки приймали антигіпертензивні ліки перед тестуванням. Науковці фіксували стать та вік учасників, показники артеріального тиску та пульс.

Наприкінці дослідження між групами не було значних відмінностей у віці, статевому складі, артеріальному тиску або частоті серцевих скорочень. Однак виявилось, що 17 пацієнтів з хронічним кашлем страждали на гіпертонію, тоді як у контрольній групі її виявили лише у 3 учасників.

У своєму заключному зауваженні вчені відзначили, що “хронічний кашель потенційно пов’язаний із підвищеним ризиком гіпертонії”. “Це може бути наслідком багаторазових нападів кашлю або, можливо, вегетативної дисфункції в цій групі”, – сказали вони.

Вегетативна дисфункція, також відома як нейропатія, виникає, коли пошкоджуються нерви, що контролюють мимовільні реакції організму.

Та вчені наголошують, що точно визначити артеріальний тиск ви можете тільки якщо виміряєте його за допомогою спеціального пристрою. Для зменшення ризику розвитку гіпертонії медики радять скоротити споживання солі, їсти більше клітковини та підтримувати належний рівень фізичної активності.

Поділись


Новини партнерів