8 рекомендованих дієтологами продуктів, які зміцнюють здоров’я мозку

Їжа служить для нас джерелом поживних речовин, які забезпечують наше виживання. Наш мозок, найважливіший органі у тілі, також потребує певних продуктів, аби залишатись здоровим, пише Жіночий світ.

Мозок потребує продуктів, які не просто покращать вашу пам’ять, зосередженість і продуктивність, але допоможуть вашому організму регулювати стрес, тривогу та настрій.

Вживання продуктів, багатих на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, покращує роботу мозку. Фізичне, інтелектуальне та емоційне функціонування нашого мозку залежить від типу їжі, яку ми їмо.

«Нейромедіатор, який називається серотоніном, допомагає регулювати цикл сну, регулює наш настрій та пригнічує біль. Основна маса цього нейромедіатора міститься в нашому шлунково-кишковому тракті. Отже, травна система також впливає на наш мозок і керує нашими емоціями », – пояснила дієтолог Маніша Чопра.

Ось 8 рекомендованих дієтологами продуктів, здатних зміцнити здоров’я мозку:

Горіхи. Горіхи просто ідеально підходять для здорового мозку. Вони містять поживні речовини, що стимулюють мозок, такі як здорові жири, вітамін Е та антиоксиданти. Горіхи, як мигдаль, допомагають загострити нашу пам’ять, а волоські горіхи забезпечують наше тіло жирними кислотами омега-3.

Темний шоколад. В основному темний шоколад містить антиоксиданти, флавоноїди та кофеїн. Вони покращують здатність до навчання, зміцнюють пам’ять та зменшують ризик вікових розумових розладів. Чорний шоколад також відомий здатністю покращувати настрій.

Кава. Кофеїн та антиоксиданти, присутні в каві, корисні для мозку. Вони тримають наш мозок напоготові, покращують настрій і посилюють концентрацію. Кава також забезпечує певний захист від хвороби Альцгеймера. Однак вам потрібно обмежити споживання кави лише однією-двома чашками на день.

Куркума. Куркума містить антиоксиданти та протизапальні сполуки, які покращують нашу пам’ять, зменшують симптоми депресії та сприяють виробленню нових клітин мозку.

Риба. Жирна риба – один з найкорисніших для мозку продуктів. Це чудове джерело омега-3 жирних кислот. Омега-3 допомагає у побудові мозкових та нервових клітин, покращуючи нашу здатність до навчання та пам’ять. Вживання жирної риби також покращує наш настрій.

Броколі. Броколі є багатим джерелом різноманітних рослинних сполук, включаючи антиоксиданти. У ній багато вітаміну К та ряду сполук, які мають протизапальну дію, що допомагає захистити мозок від пошкоджень. Однак, пані Чопра попереджає, що зловживати броколі не варто, адже це може призвести до надмірного газоутворення.

Яйця. Яйця також корисні для здоров’я нашого мозку. Вони містять вітаміни В6 і В12, холін і фолієву кислоту. Холін допомагає регулювати пам’ять і настрій. Вітамін В12 і фолієва кислота допомагають боротися з депресією.

Гарбузове насіння. Насіння гарбуза захищає мозок від пошкодження вільними радикалами. Багате на цинк, залізо, магній та мідь, це насіння забезпечує захист мозку від пошкоджень.

Поділись


Новини партнерів