Які види чаю допоможуть вам зміцнити імунітет

Чай – це найпоширеніший після води напій у світі. Дослідження показують, що різні види чаю можуть допомогти зміцнити вашу імунну систему та запобігти розвитку цілого ряду хронічних захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Насправді чай використовувався в азійській медицині здавна, і коли у 1600-их роках він потрапив у західний світ, то рекламувався саме як ліки.

Деякі сорти чаю можуть забезпечити більше потенційних переваг для здоров’я, ніж інші. Все зводиться до інгредієнтів та різних рослинних сполук у вашому чаї. Ось кілька чаїв, які можуть допомогти зміцнити ослаблений імунітет:

Чай з куркумою. Дослідники виявили, що куркумін активує важливі частини імунної системи, такі як Т-клітини та В-клітини . Куркумін – це фітохімікат, рослинна сполука, яка допомагає зменшити запалення. Деякі дослідження показують, що куркумін може бути корисним при артриті, алергії, астмі, хворобах серця, хворобі Альцгеймера, діабеті. Однак він може мати побічні реакції з деякими розріджувачами крові, редукторами шлункової кислоти та ліками від діабету.

Чай з кореня солодки. Солодка містить флавоноїди, різновид рослинних антиоксидантів, які мають протизапальні, протидіабетичні та протиракові властивості. Є дані, що вона може боротися з бактеріями, вірусами та грибками. Деякі можливі несприятливі наслідки при вживанні кореня солодки у великих кількостях – це підвищення артеріального тиску, зниження рівня калію в організмі та ускладнення для вагітних.

Чай з імбиру. Імбир, близький родич куркуми, містить хімічні сполуки, такі як гінгерол, які допомагають боротися із запаленням та зменшити ризик раку. Його часто використовують як харчову добавку при нудоті та різних видах артриту. В той же час, імбир може принести проблеми людям із жовчнокам’яною хворобою або людям, які приймають розріджувачі крові. Незрозуміло, чи безпечний він під час вагітності, тому завжди варто радиться з лікарем.

Чай з перцевої м’яти. М’ятний чай може допомогти в боротьбі з вірусами та бактеріями та зміцнити імунну систему. Він також може допомогти при нудоті, розладі шлунку та інших шлунково-кишкових дискомфортах. Ментол та метилсаліцилат , основні інгредієнти м’яти перцевої, заспокоюють тривогу, зменшують біль та уповільнюють ріст бактерій. Вживання чаю з листя м’яти перцевої зазвичай вважається безпечним, але довгострокові наслідки споживання великої кількості м’яти невідомі.

Чорний чай. Дослідники виявили, що люди, які регулярно пили чорний чай протягом шести місяців, проявляли підвищену імунну активність. Чорний чай містить флавоноїди, природні сполуки, знайдені в рослинах, які можуть захищати від численних захворювань, таких як діабет, хвороби серця та рак. Чорний чай має більший вміст кофеїну, ніж багато інших видів чаю, що може спричинити збільшення швидкості серцебиття, тремор та тривожність при вживанні у великих кількостях.

Зелений чай. Як і чорний чай, він містить флавоноїди, які можуть допомогти в боротьбі з кількома небезпечними хворобами. Він також містить катехіни, потужні антиоксиданти, які допомагають захистити клітини від пошкодження.

Ромашка. Є дані, що ромашковий чай має антибактеріальні властивості і допомагає покращити сон, зберегти міцність кісток, зменшити менструальні болі і тривогу. Він містить тип флавоноїдів під назвою апігенін, який випробовували в клітинних дослідженнях для боротьби з раком, але потрібні додаткові дослідження, щоб дізнатися, чи ці результати підтвердяться на великій вибірці.

Каркаде. Гібіскус містить потужний антиоксидант антоціанін та вітамін С, який відіграє важливу роль у імунній функції. Є дані, що чай з гібіскусу може допомогти знизити артеріальний тиск і зменшити кількість жиру навколо печінки.

Чай з ехінацеї.  Хоча традиційно ехінацею рекомендують при застуді, вона не надто зміцнює імунну систему. Ехінацея містить полісахариди, тип складних вуглеводів, які вважаються корисними для імунітету, але доказів, що ехінацея допомагає запобігти застуді чи грипу вкрай мало. Найпоширенішими негативними побічними ефектами ехінацеї є нудота та біль у шлунку.

Поділись


Новини партнерів