Чи справді вживання м’яса погіршує симптоми артриту?

Ревматоїдний артрит – це хронічний стан, який викликає біль, набряк і скутість у суглобах. Це аутоімунне захворювання, це означає, що воно спричинене тим, що імунна система атакує здорові тканини тіла. Це призводить до запалення в суглобах і рідше до запалення в інших частинах тіла, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Одним зі способів полегшити симптоми ревматоїдного артриту є вживання продуктів, які мають протизапальні властивості. Наприклад, у людей, що страждають від артриту може виникнути спокуса перейти на вегетаріанську, чи й взагалі веганську дієту, щоб зменшити вплив хвороби на повсякденне життя.

Хоча дослідження дали неоднозначні результати, важко ігнорувати переваги дієти на рослинній основі, які отримують люди з ревматоїдним артритом.

Наприклад, дослідження, опубліковане в Complementary Therapies in Medicine, показало, що в учасників, які протягом трьох тижнів дотримувались дієти на рослинній основі, значно знизився рівень С-реактивних білків, ключового маркера гострого та хронічного запалення.

Аналогічним чином, мета-аналіз 17 досліджень, опублікованих у Public Health Nutrition, показав, що дотримання вегетаріанської або веганської дієти протягом двох і більше років було пов’язане з нижчим рівнем СРБ, повідомляє Arthritis Foundation (AF).

З 17 оцінених досліджень, 12 порівняли результати дотримання вегетаріанської дієти (тієї, що включає молочні продукти та яйця) та дієти, що включає м’ясо. 3 з цих досліджень показали зв’язок вегетаріанської дієти та рівня запального біомаркеру IL-6.

Але на думку авторів дослідження, ці висновки слід інтерпретувати з обережністю, і потрібні додаткові дослідження, щоб оцінити зв’язок між вегетаріанською дієтою та підвищеним рівнем ІЛ-6.

Деякі дослідження пов’язують червоне та перероблене м’ясо із запаленням, яке може посилити симптоми артриту. Наприклад, дієти з високим вмістом обробленого та червоного м’яса корелюють з високим рівнем запальних маркерів, як інтерлейкін-6 (IL-6), С-реактивний білок (CRP) та гомоцистеїн.

Дослідження, в якому взяли участь 217 пацієнтів, також показало, що вживання червоного м’яса погіршило симптоми артриту. У великому дослідженні з 25 630 учасниками було встановлено, що значне споживання червоного м’яса може бути фактором ризику розвитку артриту.

Однак, інші дослідження показують, що у вегетаріанських та веганських дієтах існують приховані ризики для здоров’я. Вегетаріанці, і особливо вегани, мають низький вміст у крові вітамінів B-12 і D, кальцію та незамінних жирних кислот, згідно з дослідженням, опублікованим в American Journal of Clinical Nutrition.

Ці вітаміни та мінерали відіграють важливу роль у підтримці здоров’я кісток, а низький рівень жирних кислот пов’язаний з декількома факторами серцево-судинного ризику. Тому якщо ви вирішите перейти на веганську чи вегетаріанську дієту, можливо, вам доведеться приймати дієтичні добавки. Ви повинні постійно контролювати рівень вітамінів D та В12, жирних кислот омега-3, кальцію, цинку, тощо.

Тому фахівці не рекомендують робити різкі зміни раціону без консультації з вашим лікарем.

Поділись


Новини партнерів