
Чому корисна вівсянка? Як вона насичує? І кому її їсти не варто?
Вівсянка зміцнює імунітет
Клітковина, яка міститься в вівсі, підсилює різноманітні функції організму, спрямовані на захист! Вона допомагає боротися з бактеріями, з інфекціями, з паразитами і з вірусами. Тому, якщо ви відчуваєте, що починається, наприклад, застуда, перекусіть тарілочкою вівсянки!
Вівсянка додає енергії
Повільні вуглеводи – це речовини, у яких дуже високий індекс ситості, тобто вони можуть надовго наситити. Триста калорій, п’ятдесят грам вуглеводів, п’ятнадцять грам білка, п’ять – жиру, десять – клітковини! І все – на половину склянки! Тільки пам’ятайте: ми говоримо про вівсяну крупу, а не про пластівці.
Вона сприяє схудненню
Бета-глюкан – вид клітковини, який міститься у вівсяній каші – утворює в шлунку гель, який створює ілюзію наповнення шлунку, а це стабілізує гормони, які контролюють апетит.
Кишечник починає працювати краще
Вівсянка відновлює мікрофлору кишечника і допомагає при запорах. Так що вона більш-менш компенсує ті травми, що ми наносимо кишечнику недостатньо регулярним і збалансованим харчуванням.
Рівень цукру в крові теж стабілізується
Саме рівень цукру в крові відповідає за фізичну активність людини. А якраз у вівсянки глікемічний індекс дуже низький, так що і інсулін не особливо різко виробляється. Так що допомагає овес і для профілактики, і при цукровому діабеті.
Інсулінова резистентність з вівсянкою теж не друзі
Інсулінова резистентність – це коли організм не реагує на інсулін і не використовує цукор як джерело енергії, за рахунок чого клітини страждають від голоду. А ось вівсянка чутливість до інсуліну підвищує на тридцять-сорок відсотків. Так що резистентності при вівсянці – кінець.
Серцево-судинну систему вівсянка теж зміцнює
Вірніше, не сама вівсянка, а все той же бета-глюкан. Він знижує рівень того самого поганого холестерину, через якого, як правило, суглоби і серце і страждають! А ще до складу вівсянки входять антиоксиданти, і вони перешкоджають окисленню холестерину, через якого запалюються тканини артерій. Плюс через вівсянку падає тиск – так що акуратніше, гіпотонікам!
І ще про тиск
Якщо у вас гіпертонія, тобто тиск підвищений, то кожен день має сенс з’їдати хоча б по тарілочці. Шість тижнів такого харчування – і кров’яний тиск падає на стабільному рівні, до норми! І без всяких медикаментів.
Джерело