5 ознак того, що вам не вистачає жирів

Коли справа стосується макроелементів, більшість із нас переймається тим, щоб не споживати занадто багато жирів, але аж ніяк не тим, що в раціоні їх може не вистачати. Ми вважаємо, що жири нам шкодять і намагаємось споживати їх якомога менше. Але, хоча жири отримали не найкращу репутацію через те, що їх надлишок пов’язують з ожирінням, діабетом 2 типу, хворобами серця та низкою інших захворювань, повна відсутність жиру у вашому раціоні також може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Дослідження, опубліковане в Nutrition Journal у 2017 році, свідчить про те, що споживачів бентежить недостатня чіткість інформації шкідливі та корсині види жирів. Хоча наука підкреслює той факт, що споживання насичених жирів і трансжирів призводить до серцево-судинних та інших захворювань, люди переважно вважають, що жири зовсім потрібно перестати вживати. Однак жири також є необхідними нам  поживними речовинами, і ваше тіло потребує певної кількості незамінних жирних кислот, щоб нормально функціонувати.

І як би ви не намагались їсти більше продуктів, багатих на вітаміни, без достатньої кількості мно- та поліненасичених жирних кислот вони просто не засвояться. Це пов’язано з тим, що більшість вітамінів, включаючи A, D, E і K, є жиророзчинними. Вам також потрібні жирні кислоти для підтримки функції очей та мозку, для згортання крові та загоєння ран, а також для секреції естрогену та тестостерону.

Оскільки незамінні жирні кислоти відіграють таку важливу роль у функціонуванні вашого організму, дефіцит жирів може проявлятись по-різному. Ось кілька його ключових симптомів, на які потрібно звернути увагу:

Проблеми зі шкірою. Дослідження, опубліковане в Acta Paediatrica в 1962 р., вказує на те, що шкіра найбільше страждає через дефіцит жирів, і це твердження досі не спростували, хоча минули вже десятиліття. На шкірі частіше з’являються запалення, а також на ній можуть з’явитись сухі ділянки, на яких шкіра лущиться. Нестача жирів може спричинити загострення симптомів дерматиту.

Випадання волосся. Похідні від жирних кислот, що називаються простагландинами, мають вирішальне значення для росту та здоров’я волосся. Коли ви вживаєте недостатньо жирів, волосяні фолікули та сама волосина також зазнають пошкоджень. Це неминуче призведе до втрати волосся та появи інших пов’язаних з ним проблем.

Відчуття втоми. Цю проблему викликає незаперечний зв’язок споживання жирів  із засвоєнням вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Крім нестачі цих життєво важливих поживних речовин, нестача жирів у раціоні не дозволяє нам насититись їжею, що спричиняє і психічну, і фізичну втому.

Гормональний дисбаланс. Достатня кількість вітамінів і мінералів, таких як вітамін D, вітамін B12 та селен, мають вирішальне значення для правильної роботи вашої ендокринної системи, яка виробляє гормони. При дефіциті жирів в організмі ви не отримуєте достатньо цих поживних речовин, а це означає, що ваші гормони, ймовірно, знаходяться в стані дисбалансу. Для жінок це може означати порушення менструального циклу, але загалом порушення гормонального балансу є шкідливим для людей обох статей.

Знижений імунітет. Якщо ви їсте овочі, фрукти і навіть здорові вуглеводи і все одно часто хворієте, варто перевірити, чи задовольняєте ви потреби організму у жирах. Дефіцит жиру погіршує засвоєння поживних речовин, навіть якщо ви споживаєте їх у достатній кількості, а це позначається на ефективності роботи імунної системи.

Поділись


Новини партнерів