Що трапиться, якщо пити солодку газовану воду щодня

Якщо ви роками п’єте солодку газовану воду кожного дня, то вже мали не раз чути, що це шкодить вашому здоров’ю. Однак, навряд ви надаєте цим застереженням великого значення, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Небажані ефекти від щоденного вживання газованих напоїв можуть бути абсолютно несподіваними. Але всі вони підтверджені наукою, тому, можливо, ви нарешті вирішите покинути цю нездорову звичку.

Ось, що може трапитись, якщо пити солодку газовану воду кожного дня:

Зростає ризик смерті. Дослідження 2019 року, опубліковане в журналі Американської асоціації серця Circulation, показало, що чоловіки та жінки, які вживають більше двох солодких напоїв на день, мали на 21% більший ризик смертності, ніж ті, хто пив менше одного напою на місяць.

Зростає ризик ускладнень від хвороб серця. Це ж дослідження також показало, що вживання двох або більше солодких напоїв на день може збільшити ризик смерті від серцево-судинних захворювань або інсульту на 31%. Таким чином, щоденне вживання газованої води може сильно скоротити тривалість вашого життя.

Ви відчуватимете млявість і дратівливість. Разом із газованою водою ви вживаєте величезну кількість цукру. Приблизно через 20 хвилин після цього рівень цукру в крові різко підвищується, а десь через годину так само різко падає. Тоді ми відчуваємо втому та стаємо дратівливими.

Ви починаєте більше їсти. Дослідження, опубліковане в American Journal of Public Health, показало, що газовані напої стимулюють апетит і пригнічують відчуття ситості, що примушує вас більше їсти. Дослідження показали, що після солодких напоїв люди споживають на 17% більше калорій.

Ви набираєте вагу. Одна склянка газованої води містить 140 калорій і 39 грамів цукру. Якщо ви вживаєте її щодня, то отримуєте щороку додатково 51000 калорій. Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що жінки в середньому за 4 роки набирали 7 кілограмів, вживаючи солодкі напої. Гірше того, дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Investigation, показало, що вживання напоїв, підсолоджених фруктозою, може призвести до збільшення запасів вісцерального жиру.

Зростає ризик розвитку діабету 2 типу. Велике дослідження, опубліковане в Diabetes Care, визначило, що вживання 1-2 порцій солодкої газованої води щодня збільшує ризик розвитку діабету 2 типу на 26%.

Пам’ять погіршується. Дослідження, опубліковане в журналі Alzheimer’s and Dementia, показало, що люди, які п’ють багато газованої води, відчувають найбільший когнітивний спад. Зокрема, вони гірше запам’ятовують нову інформацію.

Зростає ризик депресії. Звучить дивно, та це правда. Вживання чотирьох та більше солодких газованих напоїв на день збільшує імовірність розвитку депресії на 30%. Це підтвердило дослідження 2017 року, опубліковане в журналі PLoS One.

Поділись


Новини партнерів