Китайські вчені знайшли ще одну небезпеку, яку несе забруднене повітря

Давно відомо, що крихітні часточки, що забруднюють повітря, можуть збільшувати ризик виникнення хвороб серця та легенів. Нове дослідження, яке провели китайські науковці, показало, що вони здатні підвищити також ризик розвитку захворювань нирок, пише Жіночий світ.

Дослідники з Пекінського університету в Пекіні, Китай, виявили, що дрібні тверді частинки значно небезпечніші для міських жителів, при чому чоловіки ризикують отримати негативні наслідки від дихання забрудненим повітрям більше, ніж жінки.

Вчені розглянули результати опитування більш, ніж 47 000 дорослих, що мешкають у Китаї, та оцінили рівень забруднення повітря в помешканні кожного опитаного за дворічний період, використовуючи дані супутників.

Вони виявили, що 10,8% учасників мали хронічні хвороби нирок. Кожне збільшення концентрації дрібнодисперсних твердих частинок на 10 мікрограмів на кубічний метр повітря було пов’язане із збільшенням ризику виникнення ниркових захворювань в 1,3 рази.

Дослідження було опубліковано в журналі  Journal of the American Society of Nephrology.

“Хоча якість атмосферного повітря у Китаї значно покращилася за останні п’ять років, середньорічна концентрація дрібнодисперсних частинок у країні перевищує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я”, – зазначила авторка дослідження доктор Луксія Чжан.

Науковці кажуть, що отримані ними дані мають стати сигналом для органів контролю та служб охорони здоров’я про необхідність більш жорстких заходів контролю якості повітря для захисту здоров’я нирок людей.

Поділись


Новини партнерів