Скільки сну нам насправді потрібно?

Враховуючи, що більшість із нас спить по 6-8 годин щодня, ми проводимо приблизно чверть або третину частину свого життя уві сні. Сон справді є важливим фактором якості нашого життя. Його нестача може сильно вплинути на наше здоров’я, пише Жіночий світ.

Національний фонд сну США рекомендує спати сім-вісім годин людям, старшим за 64 років і сім-дев’ять годин людям віком від 18 до 64 років. Дітям потрібно спати більше.

Клініка Майо пропонує діаграму, яка визначає потребу людей різного віку у сні наступним чином: Новонароджені мають спати 14-17 годин на день. Коли дитині виповнюється рік, їй потрібно 10 годин на нічний сон, а також 4 години на денний. Після двох років дитині варто спати 11-12 годин вночі, плюс година-півтори на післяобідній сон. З 3 до 5 років дитині потрібно спати 10-13 годин на добу. З 6 до 13 років дитині потрібно спати 9 – 11 годин. У підлітковому віці (14-17 років) варто спати 8 – 10 годин, а дорослим достатньо 7-9 годин сну на добу.

Сон не є рівномірним з точки зору мозкової діяльності. Існує чотири стадії сну, які виявили, фіксуючи активність мозку.

Стадія 1 (дрімота) та стадія 2 (поверхневий сон) не є глибокими. Людина легко прокидається. Тоді як на третій стадії (сон помірної глибини) діяльність мозку сповільнюється і прокинутись стає важче. Під час четвертої фази сну (глибокий сон) відбуваються наступні процеси:

  • Відновлюються тканини та загоюються пошкодження
  • Організм росте та розвивається
  • Виробляються нові імунні клітини
  • Ми запасаємось енергією на наступний день

Фаза швидкого сну настає приблизно через 90 хвилин після того, як ви заснули. Тоді фіксують зростання мозкової активності, очі швидко рухаються під заплющеними повіками, артеріальний тиск трохи підвищується, і людина швидше дихає. Більшість снів ми бачимо саме у цій стадії сну.

Достатня кількість сну важлива для навчання та пам’яті. Мозок обробляє інформацію, зібрану в результаті ваших спостережень, взаємодій та активностей протягом дня, і зберігає її у вашій довготривалій пам’яті. Дослідження показали, що майже 50% з нас спить менше, ніж потрібно.

В довгостроковій перспективі нестача сну може призвести до ожиріння, діабету та серцевих захворювань, а отже, і до зменшення тривалості життя. Нестача сну також може зробити нас вразливими перед психічними захворюваннями, такими як депресія та тривога. Крім того, під час сну наш мозок очищується від відходів, до яких належать і білки, пов’язані з хворобою Альцгеймера.

Недавнє дослідження на мишах показало, що неодноразове переривання сну призводить до погіршення симптомів атеросклерозу. Багато великих досліджень виявили взаємозв’язок між сонливістю та травмами, пов’язаними з роботою. Сонні працівники на 70% частіше отримують виробничі травми, ніж їхні бадьорі колеги. Люди, які не отримують повноцінного нічного сну, більше ризикують потрапити у ДТП чи стати їх причиною.

Поділись


Новини партнерів