Що таке метаболічний синдром і як його уникнути

Метаболічний синдром (МС) – це група взаємопов’язаних станів, які можуть збільшити ризик розвитку діабету або серцево-судинних захворювань у майбутньому. Метаболічний синдром включає такі стани, як гіпертонія, високий рівень глюкози в крові натще, ожиріння тощо. Відповідно до даних Міжнародної федерації діабету, коли у пацієнта виявляють комбінацію трьох і більше порушень із цього списку, йому ставлять діагноз “метаболічний синдром”, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Дослідження, опубліковане в Journal of Cardiovascular Disease Research, показало, що МС – це стан, який представляє значну загрозу для здоров’я населення, при цьому він швидко поширюється. Індійське дослідження, опубліковане в Journal of Family Medicine and Primary Care, показало, що жінки мають більший ризик захворіти. Хоча МС зазвичай спостерігається у людей віком старше 40 років (на них припадає близько 80% всіх випадків МС), останніми роками він стає все більш поширеним серед молоді.

Основними факторами ризику метаболічного синдрому є ожиріння внутрішніх органів, підвищений рівень цукру в крові (цукровий діабет 2 типу), гестаційний діабет та наявність діабету у кровних родичів. Також збільшують ризик розвитку МС підвищений кров’яний тиск, високий рівень тригліцеридів, низький рівень ЛПВЩ у крові та інші захворювання, такі як гіпотиреоз, синдром полікістозу яєчників (СПКЯ) або неалкогольна жирова хвороба печінки.

МС може загрожувати вашому життю, тому дуже важливо намагатися запобігти цьому з самого початку. Регулярний контроль рівня цукру в крові, артеріального тиску, холестерину та тригліцеридів у крові та внесення наступних змін у спосіб життя може допомогти.

Намагайтесь вживати більше клітковини, та зменшити споживання цукру та жиру. Їжте більше цільних зерен, овочів, листової зелені, нежирного м’яса (курки), риби тощо. Уникайте смаженої їжі, оброблених продуктів та продуктів, що містять багато цукру (десерти, випічка, шоколад тощо). Крім того, найкраще обмежити споживання солі, оскільки значне споживання солі може спричинити підвищення артеріального тиску.

Не варто забувати і про регулярні фізичні вправи. Вони посилюють метаболізм, допомагають уникнути збільшення ваги та покращують роботу серця. ВООЗ рекомендує приділяти аеробним вправам середньої інтенсивності принаймні 2,5-3 години на тиждень.

Поділись


Новини партнерів