Як зрозуміти, що ви вже перехворіли на COVID-19

Вчені пояснили відсутність імунітету до COVID-19 у перехворілих 

За останніми даними на сьогоднішній день, близько 72,8 мільйонів людей у ​​всьому світі заразились COVID-19, хворобою, спричиненою новим коронавірусом. Однак ця цифра включає лише людей, які пройшли тестування і отримали позитивний результат. Тестування проходять у разі закордонної поїздки, наказів уряду країни або при появі поширених симптомів COVID-19, пише Жіночий світ.

Однак, у багатьох людей хвороба викликає помірні симптоми, чи й зовсім протікає безсимптомно. Такі люди навряд чи колись проходитимуть тестування. Експерти припускають, що реальна захворюваність на COVID-19 може в рази перевищувати офіційну статистику.

Ви часто можете почути від людей, що вони, імовірно, вже перехворіли на COVID-19. Опитування та тестування на наявність антитіл показали, що люди, які навіть не підозрювали про хворобу, мають антитіла до вірусу, а отже таки встигли її перенести. Нещодавнє дослідження показало, що певні ознаки можуть вказувати на те, що ви вже хворіли на коронавірусну інфекцію, але сприймали її симптоми, як симптоми звичайної застуди чи інших незначних проблем зі здоров’ям.

Дослідження було опубліковано в журналі Annals of Clinical and Translational Neurology. Науковці вели спостереження за 412 пацієнтами, з яких 82% повідомили про неврологічні проблеми, які тривали навіть після одужання. Учасники дослідження також повідомили про деякі інші симптоми, які можуть свідчити про те, що ви вже захворіли на COVID-19.

До таких симптомів належать:

Болі у м’язах. Дослідження показало, що хворіючи на COVID-19, від м’язового болю страждало 44,8% учасників. Американські Центри з контролю та профілактики захворювань включили біль у м’язах до списку основних симптомів коронавірусної інфекції. Біль у м’язах є також симптомом так званого “тривалого COVID”. Так називають симптоми інфекції, які продовжують проявлятись після того, як людина одужала.

Головний біль. Багато людей повідомляють про головний біль, як про загальний симптом COVID-19, і CDC також зарахували його до цього списку. Багато учасників дослідження скаржились на головний біль. Ви могли вважати його наслідком втоми чи надто тривалого сидіння за комп’ютером, тоді як насправді це була ознака коронавірусної хвороби.

Сплутаність свідомості. Сплутаність свідомості – це ще один поширений симптом COVID-19, і на неї скаржились 31,9% учасників.Хоча сплутаність свідомості не включили в список основних симптомів COVID-19, схоже, що від неї постраждало багато людей.

Втрата відчуття смаку та нюху. Втрата нюху та відчуття смаку – це один з найпоширеніших ранніх ознак коронавірусної інфекції, який може проявлятись навіть у тих, хто переніс цю хворобу у легкій формі.

Біль в очах. Багато людей, які отримали позитивний тест на коронавірус, повідомили про біль в очах на початку хвороби. Часто цей симптом залишався непоміченим, бо його приписували втомі очей від комп’ютера під час карантину.

Поділись


Новини партнерів