Чому ви прокидаєтесь посеред ночі? 6 найпоширеніших причин

Порушення циклу сну з часом позначається як на фізичному, так і на психічному здоров’ї. Якщо прокидаючись, ви відчуваєте головний біль, або залишились втомленими, незважаючи на 7-8 годинний сон, ви, скоріш за все, прокидались кілька разів за ніч, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження, проведене журналом Sleep Medicine, в якому взяли участь 8000 людей, показало, що майже 40% людей прокидаються посеред ночі. Справа в тому, що вам потрібно вирішити цю проблему, перш ніж вона почне негативно впливати на ваше здоров’я.

Ось 6 основних причин, з яких ви можете прокидатись уночі:

Атмосфера у спальні. Коливання температури вночі можуть порушити ваш сон. Більше того, надто низька чи надто висока температура у спальні також заважають добре виспатись. Можуть порушити ваш сон і інші фактори, як незручна постільна білизна, раптові звуки, яскраве світло чи набридливі комахи. Фахівці радять надягати на ніч маску для сну та беруші.

Погана гігієна сну. З віком нам потрібно спати все менше. Літнім людям цілком вистачає семи годин сну на добу. Якщо ви маєте звичку спати вдень, скоріш за все ви будете прокидатись вночі.

Робота допізна та нічні зміни також порушують ваш режим сну, при чому не тільки в робочі, а і у вихідні дні. Якщо пізно ввечері ви випиваєте надто багато чаю чи кави, ви можете прокидатись через потребу у відвідуванні вбиральні.

Медичні стани та хвороби. Частіше від цього страждають літні люди, але інші вікові групи теж можуть постраждати. Обструктивне апное сну – одне з найпоширеніших станів, яке може призвести до порушення сну. Інші захворювання включають серцеві або легеневі порушення, неврологічні порушення, синдром неспокійних ніг, гіпертиреоз, біль у м’язах та діабет. Деякі ліки також можуть призвести до порушення сну.

Психологічні причини. Відомо, що стрес викликає безсоння. Занепокоєння та напруження в тілі та розумі можуть порушити цикл сну. Безсоння часто спостерігається у пацієнтів з депресією. Насправді у деяких людей безсоння може передувати депресивним епізодам. Посттравматичний стресовий розлад пов’язаний з нічними кошмарами та частими пробудженнями вночі.

Алкоголь та нікотин. Алкоголь допомагає заснути, однак такий сон не буде міцним і ви часто прокидатиметесь. Куріння також порушує сон. Багато курців прокидаються незабаром після того, як заснули, через потяг організму до нікотину.

Використання смартфону перед сном. Більшість із нас користуються комп’ютером чи смартфоном безпосередньо перед сном. Це сильно впливає на наш фізичний та психічний стан.

Дослідження показують, що люди, які користуються гаджетами перед тим, як іти спати, частіше страждають від безсоння та інших розладів сну. Це призводить до постійного відчуття втоми та зниження продуктивності.

Поділись


Новини партнерів