Науковці розповіли, що потрібно, щоб знизити рівень холестерину за допомогою моркви

Більшості відомо, що морква є прекрасним джерелом бета-каротину, попередника вітаміну А. Однак, нове дослідження показало, що для того, аби отримати від цього суперфуду максимальну користь, потрібен активний фермент, який сприяє перетворенню бета-каротину на вітамін А, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Бета-каротин – це біоактивна сполука, яка надає моркві оранжевого кольору. Дослідження на людях та мишах показують, що перетворення бета-каротину у вітамін А знижує рівень “поганого” холестерину у крові. Таким чином, бета-каротин може захистити нас від розвитку атеросклерозу, що призводить до накопичення жирів та холестерину в наших артеріях. Серцево-судинні захворювання, викликані атеросклерозом є основною причиною смерті у всьому світі, говорить Жауме Аменгуаль, доцент кафедри харчових наук та харчування людини в Університеті штату Іллінойс. Аменгуаль та його колеги провели два дослідження для кращого розуміння впливу бета-каротину на здоров’я серця та судин. Вони підтвердили його важливість, але визначили важливий крок для процесу його перетворення на вітамін А.

Бета-каротин перетворюється на вітамін А за допомогою ферменту, який називається бета-каротин-оксигеназа 1 (BCO1). Активність BCO1 у вашому організмі залежить від генетики. Люди з меншою активністю цього ферменту можуть потребувати інших джерел вітаміну А у своєму раціоні. Перше дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, аналізувало зразки крові та ДНК, відібрані у 767 здорових молодих людей у ​​віці від 18 до 25 років. Як і очікувалося, дослідники виявили кореляцію між активністю BCO1 і рівнем “поганого” холестерину. “Люди, генетика яких була пов’язана з вищою активністю ферменту BCO1, мали нижчий рівень холестерину в крові. Це було наше перше спостереження”, – зазначає Аменгуаль.

На основі цього спостереження, Аменгуаль та його колеги провели друге дослідження, опубліковане в Journal of Lipid Research, в якому використовували лабораторних мишей. “В ході дослідження, проведеного на людях, ми побачили, що рівень холестерину був вищим у людей, організм яких не виробляє багато вітаміну А. Щоб знати, чи впливає це спостереження на рівень холестерину в довгостроковій перспективі, нам доведеться чекати 70 років, щоб побачити, чи розвинулись в учасників серцево-судинні захворювання. Це просто неможливо. Ось чому ми використовуємо тварин для певних досліджень, щоб пришвидшити процес “, – пояснює він. “Основні висновки дослідження на мишах підтвердило те, що ми виявили у людей. Ми побачили, що коли ми даємо мишам бета-каротин, у них знижується рівень холестерину. Тоді в артеріях цих мишей з’являється менше холестеринових бляшок.

У другому дослідженні вчені також вивчали біохімічні шляхи цих процесів, визначаючи, де саме в організмі відбувається перетворення. Вони дійшли висновку, що вітамін А утворюється у печінці.

“Розуміння того, як пов’язані BCO1 та рівень холестерину, має важливе значення. Як правило, високий рівень бета-каротину в крові добре впливає на здоров’я. Але це також може бути ознакою меншої активності ферменту BCO1, який не може перетворити бета-каротин, який ми вживаємо, у вітамін А. До 50% населення мають низьку активність цього ферменту”, – зазначає Аменгуаль.

Це означає, що їхній організм повільніше виробляє вітамін А з бета-каротину, що міститься в рослинних продуктах, і їм може знадобитися отримувати цю поживну речовину безпосередньо з тваринних джерел, наприклад молока або сиру.

Поділись


Новини партнерів