5 змін у раціоні, які можуть покращити здоров’я кишечника

“Ти те, що ти їси”. Це прислів’я якнайкраще відображає дійсність. Ваш раціон – це фактор, який впливає на всі аспекти вашого здоров’я та добробуту, і при цьому повністю знаходиться під вашим контролем. В тому числі, дієта впливає і на стан кишечника, який і забезпечує зв’язок між вашим харчуванням та здоров’ям всього тіла, пише Жіночий світ.

Кишечник – це окремий світ, у якому живуть мільйони мікроорганізмів, в основному бактерій. Дослідження, опубліковане в Nutrients в 2019 році, показує, що більшість із цих природних корисних бактерій та мікроорганізмів відіграють важливу роль не тільки в перетравлюванні їжі, але і в підтримці здоров’я кишечника та перетворенні їжі на енергію для різних частин тіла. Кишечник пов’язаний з основними системами органів, такими як нервова та дихальна системи, і також може впливати на здоров’я органів цих систем.

Порушення балансу мікробіому кишечника може бути небезпечним, адже воно не лише може спричинити синдром подразненого кишечника та запальні захворювання кишечника, а і збільшити ризик метаболічного синдрому, серцево-судинних захворювань, ожиріння, алергії, діабету, вугрів, шкірних хвороб, колоректального раку і навіть неврологічних розладів, таких як деменція.

Основною причиною виникнення дисбактеріозу на сьогодні є неправильне харчування. Раціон, що включає транс-жири, рафіновані вуглеводи, оброблені продукти, надлишок цукру та солі, не можуть не позначитись на стані кишечника.

Ось, що ви можете зробити для покращення мікробіому кишечника:

Збільште споживання ферментованих продуктів. Такі продукти, як йогурт та квашена капуста, мають позитивний вплив на кишечник. Ці продукти багаті на пробіотики це означає, що вони сприяють розмноженню здорових кишкових бактерій і допомагають відновлювати слизову оболонку шлунка.

Їжте більше клітковини. Замість того, щоб задовольнятись фаст-фудом, потіште свій шлунок продуктами, багатими на клітковину. Овочі, фрукти, бобові, цільні злаки, горіхи та насіння не тільки допомагають процвітати здоровим бактеріям в кишечнику, а і запобігають розмноженню шкідливих бактерій, забезпечуючи при цьому вам довге відчуття ситості та приплив енергії. Також продукти, багаті на клітковину, зазвичай низькокалорійні.

Вживайте пребіотики. Як і пробіотики, пребіотики сприяють росту здорових кишкових бактерій та грибків. Дослідження 2019 року, опубліковане в Foods, визначило цибулю, часник, овес, яблука, банани, ячмінь, какао, насіння льону та листову зелень як чудові джерела пребіотиків.

Не забувайте про воду. Людині потрібно пити достатньо рідини протягом дня, щоб вивести токсини з організму та полегшити розмноження корисних бактерій в кишечнику. Це не обов’язково повинна бути вода, підійдуть супи, чай, домашній лимонад, тощо.

Їжте менше солодкого. Хоча відмовитись від улюбленого десерту може бути непросто, ви повинні знати, що оброблений цукор – це найгірший ворог вашого кишечника.  Це стосується також підсолоджених напоїв та фруктових соків зі штучними підсолоджувачами. Якщо вам хочеться солоденького, з’їжте трохи свіжих або сушених фруктів, вони задовольнять ваш потяг до солодкого.

Поділись


Новини партнерів