5 речей, про які слід пам’ятати, якщо ви хочете почати бігати

Багато хто за час карантину набрав зайвої ваги, і один зі способів позбутись її – це біг. Він не лише сприяє схудненню, а і допомагає підтримувати тіло в тонусі та збільшити свою витривалість, пише Жіночий світ.

Та навіть така корисна і проста річ, як біг, вимагає дотримання певних правил. Ось, про що ви маєте пам’ятати, намагаючись скинути вагу за допомогою бігу:

Не їжте перед пробіжкою. Уникайте переїдання, а також важкої їжі перед пробіжкою. Коли ми починаємо бігти, збільшується притік крові до скелетних м’язів, тоді як надходження крові до шлунку та стравоходу скорочується. Це уповільнює процес травлення. Тому їжа, спожита перед бігом, не засвоїться належним чином. Якщо ви бігаєте зранку, робіть це приблизно за годину до сніданку. Якщо ж в обід – почекайте принаймні 1-2 години після їжі.

Підтримуйте водний баланс. Ви повинні пити воду протягом дня, щоб підтримувати рівень вологи в організмі. Але не варто пити багато води перед самою пробіжкою. Якщо ви бігаєте довго, робіть кілька ковтків води через кожні 15-20 хвилин. Варто також уникати напоїв, що містять кофеїн, оскільки вони можуть збільшити частоту серцебиття. Солодкі напої бігунам теж не підходять. Бо вони дають лише короткочасний сплеск енергії, і невдовзі її рівень різко падає.

Не забувайте про розтяжку. Розтяжка – це найважливіший крок, який повинен передувати виконанню будь-яких вправ. Цьому нас вчили ще на шкільних уроках фізкультури, але насправді вправи на розтяжку, які виконуються стоячи на місці можуть збільшити жорсткість м’язів. Тому більшість тренерів радять виконувати динамічну розминку, яка передбачає імітацію бігових рухів по колу.

Підберіть хороше взуття. Як не можна приготувати кулінарний шедевр без найкращих інгредієнтів, так і не можна ефективно займатись спортом без гарної пари кросівок. Це не обов’язково має бути найдорожча пара у магазині, але вони повинні гарно сидіти, бути зручними та не ковзати. Правильні кросівки захищають ноги від надмірного навантаження, коли ви бігаєте, а також захищають шкіру від утворення водянок.

Бігайте регулярно. Якщо ви хочете одержати результат, бігати потрібно регулярно. Три-чотири пробіжки на тиждень – це непоганий початок. Це зробить витривалішими ваші м’язи та серцево-судинну систему. Ви можете робити перерви, якщо захворіли чи травмувались, але краще не надто затягувати з поверненням до звичного режиму пробіжок.

Поділись


Новини партнерів