Що ви маєте знати про обмороження та способи його уникнення

Обмороження – це травма, яка виникає, коли ваша шкіра тривалий час піддається впливу низьких температур. Тоді тканини, що знаходяться безпосередньо під шкірою, замерзають, навіть якщо температура вища за 0°C. Залежно від тривалості впливу та температури, обмороження можуть призвести до серйозних, а іноді і до незворотніх пошкоджень. Прямий контакт шкіри з холодним металом чи льодом також може призвести до обмороження. Найчастіше обмороження вражає пальці рук та ніг, але також трапляються випадки обморожень щік, носа та підборіддя, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Існує три стадії обмороження:

Легке обмороження – це початкова стадія. Шкіра стає білою або червоною, виникає почуття холоду, поколювання чи оніміння. Тоді людині достатньо зігрітись, можна скористатись для цього теплою водою, та ні в якому разі не гарячою. Не варто також користуватись феном, щоб зігрітись.

Поверхневе обмороження – це середня стадія. Тоді замерзає рідина, яка знаходиться прямо під шкірою. Шкіра стане синьою або фіолетовою, а пошкодження будуть нагадувати опік. В ураженій області можуть з’явитись заповнені рідиною пухирі. У цьому випадку може знадобитись консультація лікаря.

Глибоке обмороження – остання стадія обмороження, яка призводить до найтяжчих наслідків. Уражена зона стає повністю онімілою і може набути темного забарвлення. Ця стадія обмороження потребує негайної допомоги медиків, у деяких випадках потрібне хірургічне втручання.

Незалежно від тяжкості обмороження при виникненні лихоманки, почервоніння, пухирів, виділень або набряків в ураженій області, потрібно звернутись до лікаря.

Щоб уникнути обморожень, варто вжити таких запобіжних заходів:

  1. Будьте напоготові: Ви не повинні ігнорувати відчуття холоду, особливо на відкритих ділянках шкіри, а також первинні ознаки обмороження, такі як поколювання, печіння, пульсація, оніміння. Якщо вам холодно, якнайшвидше підіть у тепле місце.
  2. Одяг повинен мати багато шарів : Це допомагає затримати тепло всередині вашого тіла. Перший шар повинен бути з вологозахисного синтетичного матеріалу, другий – з натуральної тканини, бажано вовни, а останній шар повинен бути вітро- та водонепроникним. Подбайте, щоб одяг був належного розміру і щільно прилягав до тіла, не порушуючи кровообіг.
  3. Захистіть руки і ноги: Тримайте руки і ноги в теплі, оскільки вони найбільш схильні до обмороження. Носіть дві пари шкарпеток і тепле взуття, які забезпечать достатню ізоляцію ваших ніг. Можна також вдягти дві пари рукавичок, якщо на дворі дуже холодно.
  4. Не забувайте про голову та вуха: Одягніть вовняну або флісову шапку, яка закриває голову та вуха. У надзвичайно холодну погоду ви також можете вдягнути маску для обличчя, щоб захистити ніс і губи від обмороження. Крім того, вона допоможе прогріти повітря перед вдиханням.
  5. Підтримуйте рівень вологи в організмі: перебуваючи на вулиці, обов’язково пийте воду і, якщо це можливо, випийте чашку гарячого шоколаду або з’їжте миску гострого супу. Вживання рідини та їжі допоможе підтримувати сталу температуру тіла.
  6. Рухайтесь: Рухи дозволяють зігріти тіло в морозну погоду, тому не сидіть на місці довгий час.
  7.  Відстежуйте прогноз: Перш ніж вийти з дому, прочитайте прогноз погоди та дізнайтесь мінімальну можливу температуру на цей день. Це може допомогти вам визначити пріоритети. Якщо є можливість відкласти справи на потім у дуже холодний день, краще залишитись вдома.
Поділись


Новини партнерів