7 способів прискорити свій метаболізм

Метаболізм – це процес, за допомогою якого наш організм перетворює те, що ми їмо та п’ємо, на енергію. Показники швидкості метаболізму дуже індивідуальні, і з часом вони  змінюються. Вони залежать від таких факторів, як вік, стать, жирова маса, м’язова маса, рівень активності та генетика. Хоча людина не може контролювати всі аспекти, що впливають на її метаболізм, є кілька способів допомогти прискорити швидкість, з якою організм переробляє калорії, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Багато складних дієт, ліків та БАДів обіцяють активізувати ваш метаболізм, аби ви могли схуднути швидше. Але це не так легко. Хоча певні зміни в раціоні і тренування дійсно могли б допомогти.

Ось декілька ключових кроків, які ви можете зробити, щоб підтримати свій метаболізм та посилити його:

Введіть у свій раціон більше білка. Збільшення споживання білка – це один з найпростіших способів прискорити метаболізм. Це не тільки допомагає наростити м’язову масу, що саме по собі посилює обмін речовин, а і тимчасово прискорює ваш метаболізм одразу після того, як ви поїли.

Пийте більше води. Ваше тіло потребує рідини для перетравлення та засвоєння поживних речовин з їжі. Зневоднені клітини та органи не можуть належним чином функціонувати, що знижує метаболізм. Обирайте натуральні напої без цукру замість пакетованих соків, газованої води та енергетиків.

Включіть у розпорядок дня інтенсивні вправи. Короткі і дуже інтенсивні сплески активності – це альтернатива звичайним кардіо вправам, яка дозволяє спалити більше жиру, витративши менше часу. Такі вправи збільшують швидкість обміну речовин на кілька годин.

Їжте частіше. Вживання маленьких порцій їжі через короткі проміжки часу пригнічує голод та збільшує швидкість метаболізму. Він завжди посилюється після того, як ви поїли, оскільки організм намагається перетворити їжу на корисну енергію. Тому пропуск прийомів їжі і недоїдання можуть навіть завадити вам схуднути.

Зменште рівень стресу. Знизити рівень стресу, звичайно непросто. Однак, метаболізм має тісний зв’язок зі стресом та напруженням. Дослідження показують, що коли ви відчуваєте стрес, метаболізм уповільнюється, перешкоджаючи схудненню.

Користуйтесь приправами. Прянощі містять природні сполуки, які дозволяють пришвидшити обмін речовин. Наприклад чорний та червоний перець містить капсаїцин. Його ефект незначний та тимчасовий, але якщо ви часто їсте гостре, це може дати позитивний ефект.

Добре спіть. Якщо ви не висипаєтесь, це може призвести до уповільнення метаболізму, а також переїдання, адже організм намагатиметься компенсувати нестачу енергії.

Поділись


Новини партнерів