Як розпізнати перші ознаки проблем із психічним здоров’ям

Людський мозок просто зачаровує. Враховуючи, що на нього припадає близько 2% ваги нашого тіла, він має просто колосальне значення. Саме нейрохімікати мозку відповідають за наш настрій, формування звичок, і взагалі так чи інакше керують всім, що ми робимо, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Коли баланс цих нейрохімікатів порушується, це викликає справжній хаос. Причинами такого дисбалансу можуть бути старіння, травми, стреси, хвороби або навіть неправильне харчування.

Проблеми з психічним здоров’ям не рідкість. Особливо загострилось це питання під час всесвітнього карантину, коли вимушена самоізоляція неабияк вплинула на психічний і емоційний стан кожного з нас.

Не всі можуть помітити тривожні ознаки того, що психічне здоров’я близької людини не в порядку. Зміна режиму харчування, надмірне піднесення, чи навпаки пригнічення настрою, проблеми зі сном, будь-яке відхилення від норми може сигналізувати про проблеми з психічним здоров’ям.

Не варто тимчасовий смуток одразу вважати ознакою депресії. Людські емоції змінюються, це нормально. Та якщо гнітюче почуття безвиході не зникає протягом 3-5 тижнів, це вже може бути одним з перших симптомів депресії.

Може бути тривожною ознакою також безпідставна агресія і роздуми про самогубство.

Якщо будь-які з цих симптомів впливають на повсякденне життя людини, заважають їй займатись тим, що зазвичай приносить їй задоволення, порушують сон та знижують працездатність, необхідно одразу звернутись до медиків.

Якщо вам здається, що з вашою близькою людиною щось не так, просто запитайте у неї про її самопочуття. Ви будете здивовані, але це справді допомагає. Не засуджуйте людину і не пропонуйте ніяких рішень. Просто уважно її вислухайте. Та не варто ображатись, якщо вона не захоче вам відкритись. Запропонуйте їй поговорити з кимось іншим, з ким їй буде комфортніше говорити на такі теми. Залишайтесь відкритими і не вступайте з людиною у конфронтацію. Це значно легше сказати, ніж зробити, але необхідно зберігати спокій. Наступним кроком повинне стати звернення по професійну допомогу.

Та головне – це визнання людиною проблеми та бажання її вирішити. Пам’ятайте, психічне здоров’я потребує такої ж уваги, як і фізичне. Тому будьте уважними до своїх близьких та до самих себе.

Поділись


Новини партнерів