6 продуктів, яких слід уникати, якщо у вас гіпотиреоз

Щитовидна залоза – це невелика, але важлива залоза, розміщена біля основи шиї. Вона виділяє гормони, що підтримують важливі процеси в організмі, такі як ріст, відновлення клітин та метаболізм. Однак певні умови можуть спричинити неправильну роботу цієї залози. Коли щитовидна залоза не виробляє достатню кількість гормонів, виникає стан відомий як гіпотиреоз. Люди, які страждають на гіпотиреоз, часто можуть відчувати холод і втому, а також легко набирають вагу, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Однією з проблем, які тягне за собою гіпотиреоз, є уповільнення метаболізму. Дослідження показують, що зміни способу життя можуть допомогти його прискорити, а також сприяють контролю симптомів гіпотиреозу. Для цього потрібно збалансовано харчуватись, регулярно виконувати фізичні вправи та уникати тих продуктів, які можуть погіршити ваші симптоми.

Ось кілька продуктів, від яких краще відмовитись при гіпотиреозі:

Клейковина. Глютен, білок, що міститься в продуктах із пшениці, ячменю та пшона, може вплинути на травну систему та подразнювати тонкий кишечник. Це ускладнює всмоктування гормонів щитовидної залози, що призводить до гіпотиреозу. Дослідження також показали, що безглютеновая дієта сприяє засвоєнню гормонів щитовидної залози. Але якщо ви хочете вживати зерна, що містять глютен, то спробуйте цільні злаки, але не оброблені або шліфовані зерна. До безглютенових злаків належать кукурудза, гречка, рис, просо, тощо.

Капустяні овочі. Капустяні – це потужне джерело клітковини та поживних речовин, але вони містять також сполуки, відомі як гойтрогени. Вони можуть впливати на роботу щитовидної залози. Деякі дослідження показують, що хрестоцвіті овочі заважають всмоктуванню йоду і зменшують вироблення гормонів щитовидної залози, тому їх не слід вживати в сирому вигляді. З іншого боку, дослідники також стверджують, що для покращення функції щитовидної залози потрібно їсти багато хрестоцвітних овочів. Якщо ви все ж включаєте їх у свій раціон, вживайте їх в помірних кількостях і переконайтеся, що вони добре приготовані, оскільки термообробка інактивує гойтрогени, присутні в цих овочах.

Соя та продукти з неї. Соя, тофу та соєве молоко багаті на ізофлавони, сполуки, які, як вважається, збільшують ризик гіпотиреозу та ускладнюють засвоєння гормонів щитовидної залози. Оскільки науковці все ще не впевнені у тому, що збільшення споживання соєвих продуктів посилити симптоми гіпотиреозу, краще уникати надмірного зловживання ними.

Кофеїн. Дослідження, опубліковане в журналі Thyroid, показало, що кофеїн, присутній у каві, може блокувати всмоктування гормонів щитовидної залози в травній системі. Також пацієнтам з гіпотиреозом рекомендується приймати ліки для щитовидної залози  вранці до сніданку. Якщо вам призначили такі препарати, фахівці наполегливо рекомендують почекати принаймні 30-45 хвилин після їх прийому, щоб випити чашку кави чи будь-що з’їсти.

Високооброблена їжа та десерти. Хто ж не любить перекусити перед сном чимось солоденьким? На жаль, це не найкраща звичка для людей, що страждають на гіпотиреоз. В оброблених харчових продуктах, таких як консервоване м’ясо, фасовані десерти, чіпси або печиво, містяться тони солі, цукру, олії та консервантів, яких слід уникати. Ці продукти є джерелом порожніх калорій, які мають нульову або вкрай низьку поживну цінність і створюють непотрібне навантаження на організм. Через повільніший метаболізм при гіпотиреозі спалювання зайвих калорій стає складнішим, що збільшує ризик ожиріння.

Спиртне. Перш, ніж випити улюблений коктейль, подумайте про те, що алкоголь може знизити рівень гормонів щитовидної залози в організмі, а також зменшує їх вироблення. Дослідження, опубліковане у Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, показало, що алкоголь може навіть спровокувати або посилити спричинені гіпотиреозом розлади настрою. Тому при гіпотиреозі краще зовсім уникати алкоголю.

Поділись


Новини партнерів